Japánban minden üvegcse oltóanyagból kárba vész egy adag, mert nincs elég megfelelő fecskendő

járvány
2021 február 10., 05:22

Hiába foglalt a japán kormány 72 millió embernek elég adagot a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájából, mert nincs elegendő fecskendőjük. Pontosabban: nem megfelelőek.

Egy-egy üvegcséből hat embert lehet beoltani, de a Japánban alapesetben használt fecskendők csak öt adag felszívására képesek. Ahhoz, hogy ne vesszen kárba a maradék, más típusú fecskendőre lenne szükség, amiből nagyon kevés van. A kormány kérte a gyártókat, hogy szállítsanak belőle többet, de kezdetben szinte minden esetben kénytelenek lesznek kidobni a hatodik adagot, írja a Guardian. Japánban jövő héten kezdik oltani az embereket.

photo_camera Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Japán nincs egyedül a problémájával, uniós országokban és az Egyesült Államokban is jeleztek hasonlót. Az eredeti tervek szerint nem lett volna baj, hiszen úgy volt, hogy egy-egy fiolát öt ember beoltására fognak felhasználni, Japánban is ilyen feltételek mellett szerződtek. Aztán a hatóságok szerte a világon engedélyezték a növelést. A BioNTech korábban 50 millió speciális tűt ígért a bajba került országoknak.