Karácsony Orbánnak: ne az önkormányzatok háta mögött tárgyalja le Brüsszellel, hogy mire költik az uniós helyreállítási alap forrásait

Több 444 videó?
Szeretném

„Magyarország érdeke, hogy az Európai Unió által biztosított Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz forrásai végre ne kevesek gazdagodását, hanem a többség javát szolgálják,” kezdte a miniszterelnöknek címzett nyílt levelét Karácsony Gergely. A főpolgármester arra szólította fel Orbán Viktor kezdjen egyeztetést a koronavírus-járvány okozta károk felszámolását célzó uniós helyreállítási alap felhasználásáról minden önkormányzati szövetséggel, és ne a hátuk mögött nyújtson be programokat Brüsszelben. Karácsony szerint miközben itthon csak vázlatos tervekről beszélt a kormány, kint már konkrét egyeztetéseket folytat programokról. Kifogásolta, hogy Orbán Balázs államtitkár arról beszélt korábban, hogy az önkormányzati szövetségeket is felkértek a benyújtott programok véleményezésére, miközben ennek semmi nyoma. 

„Államtitkárának közlését megkérdőjelezi, hogy az ország három legnagyobb önkormányzati szövetsége semmiféle egyeztetési szándékról nem tud,”

írta. Karácsony szerint sem a Magyar Önkormányzatok Szövetségét, sem a Budapesti Önkormányzatok Szövetségét, sem a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségét nem kereste meg a kormányzat. 

„Szeretném hinni, hogy a kormány nem követte el ismét azt a hibát, hogy a helyreállítási támogatásokról megint csak politikai alapon, kizárólag kormánypárti polgármesterekkel folytatott egyeztetéseket, mert ez azt a látszatot erősítené, mintha a kormány első- és másodrangú polgárokra, első- és másodrangú településekre osztaná fel az országot, ami nyilvánvalóan megengedhetetlen lenne,”

tette hozzá a főpolgármester.