Kordonnal várták tiltakozó pécsi diákok a PTE átalakításáról tárgyaló Stumpf Istvánt

oktatás
2021 február 10., 19:28

Kordonnal tekerték körbe a Pécsi Tudományegyetem rektori épületét az egyetem hallgatói, így tiltakozva az intézmény "modellváltása" ellen, vagyis hogy állami egyetemből állami pénzen működő magánegyetemmé válik - írja a Szabad Pécs.

A tiltakozó akciót a freePTE csoport tagjai akkorra időzítették, amikor a modellváltás levezénylésével megbízott Stumpf István a PTE vezetőivel tárgyalt az épületben. A kordont az egyetem hamar eltávolíttatta.

photo_camera Fotó: Babos Attila/ Szabad Pécs

A diákok szerint a modellváltás mellett nem tudott igazán meggyőző érveket felsorakoztatni a kormány, azok a problémák, hibák ugyanis, amelyek miatt a kormányzati narratíva szerint jobb, ha az egyetem magánalapítványi vezetéssel működik tovább, leginkább a kormány korábbi döntéseiből fakadnak, amelyet a jogszabályok módosításával is lehetne orvosolni. Azokat fejlesztéseket és átalakításokat pedig, amelyekkel a kormány szerint a modellváltás jár, a jelenlegi rendszerben is ugyanúgy végre lehetne hajtani. Ráadásul a finanszírozás az átalakítás után is leginkább az államtól jönne, így a diákok szerint modellváltás most lényegében azt jelenti a gyakorlatban, hogy az egyetem fölé raknak még egy bürokratikus elemet.A rektori hivatalt a Színház és Filmművészeti Egyetem átalakítása elleni tüntetésekről is ismert szalaggal körbetekerő diákok hangsúlyozták, hogy a pécsi egyetem nagyon sok hallgatója nem ért egyet az egyetemek erőltetett átalakításával.