Medián-felmérés: a fővárosi fideszesek között sem igazán népszerű a kínai vakcina

járvány
2021 február 10., 15:00

Elég nagy különbség van abban, hogy a budapestiek melyik vakcinával oltatnák be magukat szívesen, a különbség pedig még nagyobb, ha az emberek politikai hovatartozását is figyelembe vesszük - ez derült ki a Medián és a 21 Kutatóközpont felméréséből, amelyről a Hvg írt. A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő Budapest Brand megbízásából, 1000 budapesti bevonásával készült felmérés szerint

a 18 évesnél idősebb fővárosiak fele beoltatná magát, 37 százaléka még bizonytalan, de inkább igen, 13 százaléka pedig biztosan nem. Ez a Hvg szerint valamivel jobb, mint az országos oltási hajlandóság, a KSH januári felmérése szerint országosan 67 százalék oltatna biztosan, vagy valószínűleg.

Budapesten a felmérés szerint minél idősebb és minél iskolázottabb valaki, annál inkább hajlandó az oltásra. A 18-29 évesek közül csak 34, a 30-39 évesek közül pedig 40 százalék biztos abban, hogy beoltatná magát, az arány viszont az 55-64 éveseknél már 55, a 65 évnél idősebbeknél pedig 69 százalék. Ami pedig az iskolázottságot illeti, az alapfokú végzettségű budapestiek 42 százaléka biztosan, 40 százaléka pedig valószínűleg oltatna, az érettségizetteknél ez az arány alig magasabb, 44 és 42 százalék, a diplomásoknál viszont 60 és 30 százalék.

A budapestiek közül a nyugati vakcinákat 84, az oroszt 43, a kínait pedig mindössze 27 százalék választaná.A különbség még nagyobb, ha a politikai hovatartozást is figyelembe vesszük: az ellenzéki szavazók 90 százaléka valamelyik nyugati vakcinát választaná, a Szputnyik V csak 29 százalékukat győzte meg, a Sinopharm vakcinájában pedig mindössze 13 százalék bízik. A kormánypárti szavazóknál egy kicsit jobban állnak a keleti oltások, 66 százalékuk bevállalná az orosz vakcinát, 79 százalékuk inkább nyugatit választana, a kínaiban pedig 45 százalékuk bízik. Vagyis a kormánynak jóval több fideszest sikerült meggyőznie, mint ellenzékit, de még így a kormánypárti budapestiek kevesebb, mint fele választaná a kínai oltást.