25 milliárd dollár elköltése után Biden nem ad több pénzt Trump falára

külföld
2021 február 11., 20:03

A Kongresszusnak írt levelében Joe Biden megalapozatlannak nevezte és visszavonta Donald Trump nemzeti szükséghelyzetet kihirdető rendeletét, ami alapján eddig a szövetségi költségvetésből finanszírozták a mexikói határon épülő, a délről érkező illegális migránsok elé emelt falat. Trump a szükséghelyzet kihirdetésével törvényhozási felhatalmazás nélkül tudott milliárdokat költeni a kizárólag kampánycélokat szolgáló falra.

A fal volt Trump 2016-os kampányának kulcsmotívuma, de a Képviselőház demokrata többsége kezdettől hevesen ellenezte, ezért Trump kénytelen volt megkerülni a törvényhozást. Trump hivatalba lépésekor ezer kilométernyi kerítés már eleve állt. Trump hivatali alatt 130 kilométernyi új fal épült, és további 640 km-en a régi védelmi vonalat korszerűsítették. Minderre 25 milliárd dollárt, mintegy 7400 milliárd forintot költöttek.

Bár az új adminisztráció Trump migrációellenes intézkedéseinek javát, köztük a családok szétválasztását törölte, érvényben maradt, hogy a járvány alatt papírok nélkül érkezőket azonnal vissza lehet fordítani. (BBC)