Az Inforádió szerint nem helyezik gondnokság alá M. Richárdot

bűnügy
2021 február 11., 06:57
M. Richárd a vádlottak padján 2019. januárban.
photo_camera M. Richárd a vádlottak padján. Fotó: botost/444.hu

Elutasították az M. Richárd gondnokság alá helyezését kérelmező eljárást, értesült "megbízható forrásból" az Inforádió, vagyis a hatóság érdemi vizsgálat nélkül elvetette a kérelmet. M. Richárdot halálos közúti baleset okozásával vádolják, a Dózsa György úton a megengedett sebességet jelentősen túllépve karambolozott, a tragédiában ketten vesztették életüket, az egyik halálos áldozat abban a buszmegállóban várakozott, amibe az ütközés után az az autó csapódott, aminek M. nagy sebességgel nekiütközött.

Az első fokon már elítélt M. gondnokság alá helyezését egy hozzá "nagyon közel álló nő" kezdeményezte. Ha sikerrel járt volna, azzal M. megúszhatta volna a felelősségre vonást. Ha ugyanis a hatóság kimondja, hogy korlátozottan cselekvőképes, és gyámot rendel ki mellé, nem lehet elítélni tetteiért.

"A büntetőeljárásban a beszámíthatóság megléte, korlátozottsága vagy hiánya döntő jelentőségű. Amikor elbírálják valakinek a cselekményét, gondnokság alá kerül, és még a beszámítási képességét is kizárják, akkor nem büntethető, meg kell szüntetni ellene az eljárást" - mondta erről az Inforádiónak Surdy Miklós nyugalmazott büntetőbíró.