Az Instagram letiltja a rasszista üzeneteket küldő felhasználókat, miután híres fekete focisták felszólaltak az ügyben

INTERNET
2021 február 11., 14:08

Az Instagram bejelentette, hogy mostantól elkezdik letiltani a platformról azokat a felhasználókat, akik közvetlen üzenetben (DM) rasszista dolgokat küldözgetnek másoknak. Ezt azután lépték meg, hogy a techcéget ismét rengeteg kritika érte amiatt, hogy nem szankcionálja eléggé a felületeiken elharapózó rasszizmust.

Az utóbbi hetekben számos ismert, fekete focista szólalt fel az őket Instagramon érő rasszista támadások miatt. Legutóbb a Manchester United játékosa, Marcus Rashford beszélt arról, hogy milyen ocsmány üzeneteket kap, amiket úgy jellemzett: „az emberiség és a közösségi média a legrosszabb formájában”.

photo_camera Marcus Rashford nem akart képernyőfotót kirakni arról, milyen durva, rasszista üzeneteket kapott. Fotó: SASCHA STEINBACH/AFP

Nem sokkal Rashford esete előtt a Chelsea-ben játszó Reece James, valamint a szintén a Manchesterben játszó Axel Tuanzebe és Anthony Martial is online rasszista támadások célpontja volt.

Az Instagram elismerte, hogy a brit focistákat érő támadások súlyosak, és azt ígérték, fellépnek ez ellen. Ugyanakkor a DM-ek esetében nem ugyanazt a technológiát használják, amelyekkel a kommentekben szűrik a gyűlöletbeszédet és a bullyingot, így nehezebb dolguk van. Bejelentették, hogy mostantól eltávolítják azokat a fiókokat, ahonnan rasszista üzeneteket küldenek másoknak, továbbá a rendőrséggel is hajlandók együttműködni a megalapozott rasszista abúzusok ügyében.

(Sky News)