Egy instagramos posztja miatt kirúgta Gina Caranót a Lucasfilm

külföld
2021 február 11., 08:08
Gina Carano 2019. december 16-án, a Skywalker kora hollywoodi bemutatóján.
photo_camera Gina Carano 2019. december 16-án, a Skywalker kora hollywoodi bemutatóján. Fotó: Image Press Agency/NurPhoto via AFP

"Gina Carano jelenleg nem áll a Lucasfilm alkalmazásában, és nincs is terv arra vonatkozóan, hogy a jövőben az legyen. Mindazonáltal embereket kulturális és vallási identitásuk alapján megalázó közösségi médiás posztjai undorítóak és elfogadhatatlanok" - közölte a Disney leányvállalatának egyik szóvivője, miután az elmúlt napokban a Twitteren hashtag-kampány indult Carano kirúgásáért.

Carano időközben törölt Instagram-sztorija
photo_camera Carano időközben törölt Instagram-sztorija

Carano egy időközben törölt Instagram-sztorija váltott ki felháborodást, amiben a harcművész-színész látszólag a zsidók holokauszt idején elszenvedett üldöztetéséhez hasonlította azt, amit Donald Trump támogatóinak kell most megélniük.

"A zsidókat nem náci katonák, hanem saját szomszédaik, köztük gyerekek verték az utcákon" - írta szomorú szmájlival. A poszt ezután egy idézőjeles bekezdéssel folytatódott, de nem világos, hogy Carano valóban idézett-e valakitől. Forrást nem jelölt meg, és mostanra a konkrét idézetre keresve a Google kizárólag az esetével fogalkozó újságcikkeket ad eredményként. Az idézőjeles bekezdésben az áll, hogy "mivel a történelmet szerkesztik, napjainkban a legtöbb ember nem is fogja fel, hogy mielőtt a náci katonák könnyedén ezresével összefogdosták a zsidókat, a kormány előbb rábírta szomszédaikat, hogy szimplán zsidóságuk miatt gyűlöljék őket. Miben tér ez el attól, ha politikai nézetei miatt gyűlölünk valakit". Mindezt egy, az 1941-es lvivi pgrom idején készült híres-hírhedt fotóval illusztrálta, melyen egy véresre vert zsidó nőt botokkal felfegyverkezett gyerekek üldöznek.

A New York magazin kulturális melléklete, a Vulture beszámolója szerint bizonyosan hozzájárulhatott Carano kirúgásához, hogy az elmúlt hónapokban nem ez volt az első felháborodást kiváltó üzenete. Carano korábban gúnyolódott a kötelező maszkviselésen, összeesküvés-elméleteket terjesztett a választási csalásról, és több, a Black Lives Mattert és a genderidentitást kifejező névmások használatát gúnyoló posztot is közölt.

Bár a Lucasfilm hivatalos közleménye alapján úgy tűnhet, mintha Caranóval már eleve nem számoltak volna, a Vulture szerint korábbn arról szóltak az iparági pletykák, hogy nagyon is komolyan számítottak rá. A Mandalorianban játszott karaktere, Cara Dune köré spin off sorozatot terveztek például.