Kína betiltotta a BBC híradásait, valószínűleg bosszúból

külföld
2021 február 11., 20:41

Kínában betiltották a BBC World News sugárzását, egy héttel azután, hogy megtorlással fenyegették a briteket azért, mert az Egyesült Királyságban megvonták a kínai, állami tulajdonú, de angol nyelvű CGTN hírcsatorna műsorszolgáltatási engedélyét.

A kínai Országos Rádió- és Televízióigazgatás közleményében azt írta, hogy a BBC World News Kínáról szóló tudósításai megsértették azt a követelményt, hogy a híradások igazak és pártatlanok legyenek, és ezzel aláásták Kína nemzeti érdekeit.

Háttérben a Kínai Központi Televízió főhadiszállása.
photo_camera Háttérben a Kínai Központi Televízió főhadiszállása. Fotó: WANG ZHAO/AFP

A BBC-t már most sem nagyon lehet fogni az országban néhány hotelen, vállalaton és külföldiek számára kialakított lakóhelyen kívül. A kínai kormány kritizálta többek közt a BBC azon beszámolóit, melyekben a kínai vírushelyzetet firtatták, illetve a Hszincsiangban élő ujgurokat és más muszlim kisebbségeket érintő kényszermunkával és szexuális visszaélésekkel foglalkoztak.

„A csatorna nem felel meg azoknak a követelményeknek, amelyek ahhoz szükségesek, hogy egy tengerentúli csatorna műsort sugározzon” - így szólt az Országos Rádió- és Televízióigazgatás indoklása, és közölték, jövőre sem fogadják el a BBC jelentkezését a műsorszolgáltatásra. Dominic Raab brit külügyminiszter szerint elfogadhatatlan a média szabadságának korlátozása, és ez a lépés csak rontani fogja Kína megítélését a világ szemében.

Az Ofcom, az Egyesült Királyság kommunikációs iparának szabályozó és versenyhatósága február 4-én vonta vissza a CGTN engedélyét. Arra hivatkoztak, hogy a Kínában hatalmon lévő Kommunista Párthoz kötődnek. Erre másnap a kínai külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy az Ofcom ideológiai elfogultságon alapuló politikai megfontolásból járt el így, és hogy Kína megérdemli a jogot arra, hogy reagáljon és megvédje a kínai média jogait és érdekeit.

A brit műsorszolgáltatási engedély elvesztése nagy csapás volt a CGTN-nek. A csatorna londoni központból irányította az európai működését, melynek elsődleges célja kiterjeszteni Kína puha hatalmát és kivikszolni az országimázst. (AP)