Úgy tűnik, hogy végre találtak egy szert, ami tényleg segít a fogyásban

egészség
2021 február 11., 10:18

Több évtizednyi hiábavaló próbálkozás, illetve csodaszerként marketingelt hatástalan táplálékkiegészítő után az emberiség minden jel szerint rábukkant egy gyógyszerre, amely tényleg segíthet a súlycsökkentésben. A New York Times beszámolója szerint az eredendően a 2-es típusú, nem inzulinfüggő cukorbetegség kezelésére kifejlesztett és használt semaglutide nevű hatóanyag klinikai tesztekben súlycsökkentésre is hatásosnak bizonyult.

A tekintélyes orvosi szaklap, a New England Journal of Medicine legutóbbi számában publikált, ellenőrzött tanulmány szerint a chicagói Northwestern Egyetem kutatói klinikai vizsgálataikban a cukorbetegség kezelésére ajánlottnál jóval nagyobb mennyiségben adagolták pácienseiknek a hatóanyagot, melynek hatására azok 68 hét alatt átlagosan 15 százalékot vesztettek testsúlyukból. A placebóval kezelt kontrollcsoportban ez idő alatt mindössze átlag 2,4 százalékos súlycsökkenést figyeltek meg.

A vizsgálatban 16 országból közel 2000 páciens vett részt. A semaglutide-ot kapó csoport harmadánál 20 százaléknál nagyobb súlycsökkenést figyeltek meg, illetve azt is, hogy a cukorbetegség, vagy az azt megelőző tüneteik is enyhültek.

Ilyen mértékű súlycsökkenést más vizsgált szereknél eddig még nem figyeltek meg. Ez alapján Robert F. Kushner, a Northwestern Feinberg Egészségügyi Iskolájának elhízáskutatója máris korszakos felfedezésről beszélt. "Ez lehet az elhízás kezelésének új korszaka" - mondta.

A lelkesedése érthető, ezidáig még ugyanis nem találtak valóban hatásos szert az elhízás kezelésére. Az eddig leghatékonyabbnak tűnő gyógyszernek, a phentermine-nek annyira súlyosak a mellékhatásai, hogy csak nagyon rövid kúrákban használható. Bár ezzel akár 7,5 százalékos súlycsökkenés is elérhető, a kúra végeztével a leadott kilók nagyon gyorsan visszatérnek.

Valóban hatásos kezelésnek eddig csak a műtét számított, ám az egyrészt invazív beavatkozásként kifejezetten kockázatos - még az arra alkalmasnak talált pácienseknek is csupán a százada vállalja be -, és visszafordíthatatlanul megváltoztatja a műtött beteg emésztőrendszerét.

Attól mindenesetre még nagyon távol állunk, hogy a kezelés széles körben elérhető legyen. A semaglutide kifejezetten drága gyógyszer, még a cukorbetegség kezelésére használt adagolásban is ezer dollárra jön ki egy havi adagja - a fogyáshoz pedig annál jóval nagyobb dózisban kell szedni. (Címlapkép: SCIENCE PHOTO LIBRARY/Science Photo Library via AFP)