Ha hústartalmú tápot adunk a macskánknak és vadászósat játszunk vele, akkor kevesebb döglött állatot cipel majd haza

ÁLLAT
2021 február 12., 12:35

Egy új tanulmány szerint, ha hústartalmú tápot adunk a macskánknak és rövid ideig vadászósat játszunk vele, akkor kevesebb döglött álltatot fog a küszöbünk elé hordani.

Az angliai Exeter Egyetem 300 macskák vizsgáló kutatása szerint a gabonamentes, hústartalmú táplálék oda vezetett, hogy a macskák harmadával kevesebb egér- és madártetemet vittek bemutatni gazdáiknak, de egy 5-10 perces játék is negyedével csökkentette a macskák vadászási kedvét.

A kutatók nem tudják, hogy pontosan miért csökkent a gyilkolási kedv azáltal, hogy a macskákat olyan prémium táplálékkal etették meg, amikben az összes fehérje húsból származott, de valószínűleg köze lehet ahhoz, hogy a macskáknak speciális táplálkozási igényeik vannak, beleértve a húsban található aminosavakat is.

„Egyes macskatápok növényi eredetű fehérjét tartalmaznak, és lehetséges, hogy a macskák így nem jutnak hozzá egy vagy többféle mikrotápanyaghoz, ami vadászatra készteti őket” - mondta Martina Cecchetti, az egyik kutató.

A kutatók az ételek összetevőjén túl azt is vizsgálták, hogy mekkora a vadászási kedv akkor, ha a tulajdonosok 5-10 percet játszanak macskáikkal. Megállapították, hogy a játék után kevesebb macska akarta kinyírni a játékegeret, de a madarakat ugyanakkor kedvel öldökölték, ami a kutatók szerint azzal lehet összefüggésben, hogy a kísérleteket estefelé végezték, amikor a macskák inkább rágcsálókra vadásznak.

Az Egyesült Királyságban 7,5 millió macska él, és becslések szerint évente körülbelül 100 millió állatot ölnek meg. (Guardian)