Koronavírus-számok Magyarországon 05.06.
Elhunytak + 124 Σ 28 297
Kórházban - 270 Σ 4 104
Fertőzöttek + 1 680 Σ 787 647
Tesztek + 20 890 Σ 5 475 551
Egyszer oltottak + 29 341 Σ 4 153 038

Orbán: Nem szükséges további szigorításokat tennünk, sőt ezt kifejezetten ellenezném

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

„Ugye mi úgy számolunk, hogy hullámokban, volt az első hullám, meg a második hullám, ma van a második hullám 94. napja, meg vagyunk hát gyötörve rendesen” – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban a szokásos péntek reggeli interjújában, amiben azt is kifejtette, hogy szerinte nem szükséges további szigorításokat bevezetni, ő kifejezetten ellenezné azokat.

Mindezt azután mondta, hogy arról beszélt, a számok, amik eddig csökkentek, majd stagnáltak, újra emelkedni kezdtek.

Szerinte azért nincs szükség további szigorításokra, mert úgy gondolja, hogy ha van elég vakcina, akkor „a jól megszervezett oltással sokat tudunk javítani a helyzeten. (...) Ha gyorsan oltunk, és szerzünk még több vakcinát, a jó hatás maga alá tudja szorítani a rossz hatást”.

„Ha a kínai vakcinával is elkezdünk oltani  – ami nincs messze –, akkor minden olyan embert, aki eddig regisztrált, azt be tudjuk oltani húsvétig” – mondta. Ehhez hozzátette, hogy szerinte nyárra hatmillió ember kaphatja meg a vakcinát.

Beszélt arról is, hogy folyamatosnak kell lennie a vakcinabeszerzésnek, úgy fogalmazott, hogy felkészülnek arra, hogy „hat hónap után vagy nyolc hónap után újra oltani kell”, ezért „a portyázókat és fürkészeket mindig mozgatni kell”, és „ha néhány száz vakcina leesik egy teherautóról, ott kell lennie egy magyar portyázónak, aki azt elkapja”.

Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Gyógyszerügynökség egyelőre nem engedélyezte az orosz Szputnyik V-t, Magyarországon azonban a héten kezdenek vele oltani, úgy fogalmazott:

„Miért gondoljuk, hogy az európaiak okosabbak lennénk, mint mi? Ez egy hipotézis. Én nem bízom jobban a brüsszeli szakemberekben, mint a magyarban. Saját magunkban kell bízni, Müller Cecíliában kell bízni, a magyar professzorokban kell bízni.”

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.