Orbán: Nem szükséges további szigorításokat tennünk, sőt ezt kifejezetten ellenezném

járvány
2021 február 12., 07:00

„Ugye mi úgy számolunk, hogy hullámokban, volt az első hullám, meg a második hullám, ma van a második hullám 94. napja, meg vagyunk hát gyötörve rendesen” – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban a szokásos péntek reggeli interjújában, amiben azt is kifejtette, hogy szerinte nem szükséges további szigorításokat bevezetni, ő kifejezetten ellenezné azokat.

Mindezt azután mondta, hogy arról beszélt, a számok, amik eddig csökkentek, majd stagnáltak, újra emelkedni kezdtek.

Szerinte azért nincs szükség további szigorításokra, mert úgy gondolja, hogy ha van elég vakcina, akkor „a jól megszervezett oltással sokat tudunk javítani a helyzeten. (...) Ha gyorsan oltunk, és szerzünk még több vakcinát, a jó hatás maga alá tudja szorítani a rossz hatást”.

„Ha a kínai vakcinával is elkezdünk oltani – ami nincs messze –, akkor minden olyan embert, aki eddig regisztrált, azt be tudjuk oltani húsvétig” – mondta. Ehhez hozzátette, hogy szerinte nyárra hatmillió ember kaphatja meg a vakcinát.

Beszélt arról is, hogy folyamatosnak kell lennie a vakcinabeszerzésnek, úgy fogalmazott, hogy felkészülnek arra, hogy „hat hónap után vagy nyolc hónap után újra oltani kell”, ezért „a portyázókat és fürkészeket mindig mozgatni kell”, és „ha néhány száz vakcina leesik egy teherautóról, ott kell lennie egy magyar portyázónak, aki azt elkapja”.

Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Gyógyszerügynökség egyelőre nem engedélyezte az orosz Szputnyik V-t, Magyarországon azonban a héten kezdenek vele oltani, úgy fogalmazott:

„Miért gondoljuk, hogy az európaiak okosabbak lennénk, mint mi? Ez egy hipotézis. Én nem bízom jobban a brüsszeli szakemberekben, mint a magyarban. Saját magunkban kell bízni, Müller Cecíliában kell bízni, a magyar professzorokban kell bízni.”