Koronavírusban pusztulhattak el a pakisztáni fehértigriskölyök

ÁLLAT
2021 február 13., 17:55
Illusztráció: fehér tigriskölyök egy nicaraguai állatkertben 2021. január 5-én
photo_camera Illusztráció: fehér tigriskölyök egy nicaraguai állatkertben 2021. január 5-én Fotó: INTI OCON/AFP

Nagy valószínűséggel koronavírus végzett azzal a két, 11 hetes korú fehértigriskölyökkel, akik január 30-án pusztultak el Pakisztánban, a lahóri állatkertben.

A ritka állatokat a macska panleukopenia nevű vírusbetegséggel kezelték, amely gyakori betegsége a macskaféléknek Pakisztánban. Boncolásuk során azonban kiderült, hogy a két kölyökállatok súlyos fertőzéstől szenvedtek: tüdejük és légcsövük egyaránt szokatlan mértékben roncsolódtak.

A patológusok arra jutottak, hogy az állatok halálát minden valószínűség szerint az új koronavírus okozta betegség okozta.

A tigriskölyökön ugyan nem végeztek PCR-tesztet, de az állatkert munkatársai közül hatan is pozitív koronavírus-tesztet produkáltak, köztük a tigris gondozója is. Az intézmény igazgatóhelyettese azt valószínűsíti, hogy a kis tigrisek a gondozótól és a személyzettől kapták el a vírust.

Feltehetően közrejátszhatott az átfertőzésben, hogy a pakisztáni állatkertben rosszak a higiéniás körülmények. Az elmúlt időszakban nem ritkán előfordult, hogy tömeges állatpusztulás miatt intézményeket kellett bezárni. Több állatvédő szervezet is az intézmény üzemeltetőit teszi felelőssé a történtekért.

Elpusztulásukkal nem maradt több fehértigriskölyök a lahóri állatkertben. Az egyik testvérük már közvetlenül a születése után elpusztult. (ABC News / MTI)

(A címlapi kép illusztráció: fehér tigriskölyök egy nicaraguai állatkertben 2021. január 5-én. Fotó: INTI OCON/AFP)