Súlyos diszkrimináció éri az értelmi fogyatékkal és tanulási nehézséggel élőket a járványkezelés során

járvány
2021 február 13., 14:07

Rendszerszintű probléma, hogy kezelőorvosok olyan rendelkezéseket hoznak értelmi fogyatékkal élő covid-betegekről, hogy amennyiben szükséges, nem kell őket újraéleszteni - írja a Guardian brit civil szervezetek és NGO-k közlése alapján.

Januárban több olyan jelentés jutott el ezekhez szervezetekhez, amelyek alapján értelmi fogyatékkal vagy tanulási nehézséggel élő covid-betegek megmenthetőek lettek volna.

A DNACR - Do Not Attempt Cardiopulmonary Resuscitation - jelentéseket általában olyan esetekben fogalmazzák meg, amikor a kezelőorvos (nem ritkán a pácienssel közösen) úgy ítéli meg, hogy a szervezet nincs olyan erőállapotban, hogy érdemes lenne újraélesztéssel próbálkozni, amennyiben arra szükség van.

Most a panaszok arról szólnak, hogy számos olyan rendelkezés született, amely nem látszott vagy nem látszik indokoltnak, értelmi fogyatékkal vagy tanulási nehézséggel élő betegek esetében.

A Care Quality Commissio brit kormányhivatal decemberben adta hírül, hogy több születtek olyan orvosi utasítások az újraélesztések megtagadásáról, amikor az utólag nem volt igazolható. A kormányhivatal heteken belül jelentést készít a visszaélésekről.

A kérdéskörnek különös aktualitást ad a vita, hogy vajon az értelmi fogyatékkal vagy más mentális problémákkal élőket előrébb vegyék-e az oltási rendben, miután a tapasztalatok azt mutatják, hogy akár enyhe visszamaradottság is nagyban növelheti a covid-halálozás kockázatát. Egyes mentális betegségekkel élőket, mint például a down-szindrómával élőket előrébb vettek az oltási rendben, de a betegek többsége egyelőre nem élvez prioritást.

Az egészségügyi hatóságok múlt heti jelentése szerint a harmadik hullám kezdete óta az elhunyt értelmi fogyatékkal élők 65 százalékának halála összefüggésbe volt hozható a koronavírussal.

A 18 és 34 év közötti fiatal felnőtt értelmi fogyatékkal élők 30-szor akkora eséllyel esnek áldozatául a járványnak, mint azok a kortársaik, akik nem élnek értelmi fogyatékkal. (Guardian)