Szlávik: A háziorvosok választják ki a megfelelő vakcinát

járvány
2021 február 13., 12:59
Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezetõ fõorvosa sajtótájékoztatót tart a Szent László Kórházban 2020. február 4-én.
photo_camera Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezetõ fõorvosa sajtótájékoztatót tart a Szent László Kórházban 2020. február 4-én. Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

„Az oltásra jelentkezők számára a legmegfelelőbb vakcinát a gyártói ajánlások alapján választhatják ki a háziorvosok” - nyilatkozta a közmédiának a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa, Szlávik János szombaton.

Az orvos szerint az oltások különbözőek, eltérhetnek például abban is, hogy melyiket kinek nem ajánlott beadni - akad, amelyiket a legidősebbeknek, és van, amelyiket krónikus betegségek esetén nem javasolják.

De Szlávik szerint a gyártók rendszerint elegendő tapasztalat híján, óvatosságból javasolnak tesznek ilyen megkötéseket, és nem azért, mert a vakcinák veszélyesek lennének.


Szlávik azt is elmondta, hogy az oltóanyagok a mutáns vírusok ellen is védenek, bár előfordulhat, hogy valamivel alacsonyabb hatásfokkal. A kórházban fekvők száma szerinte valószínűleg a gyorsabban terjedő vírusvariációk miatt nem csökken.

Az infektológus arról is beszélt, hogy aki meggyógyul, 3 hónap múlva kaphat oltást, de a betegségen átesők szervezete legalább fél évig védett a vírussal szemben. Az ismételt megbetegedés viszont ritka, az pedig még ritkább, hogy a második fertőzés következményei súlyosabbak legyenek az elsőnél.

Szlávik János bízik benne, hogy a következő hetekben nőni fog az oltási hajlandóság. A védekezés azért is fontos, mert a gyógyult betegek olykor hónapokig panaszkodnak gyengeségre, fejfájásra, alvászavarokra, mellkasi nyomásra, ám a vakcinák ezektől is védenek.