Találtak három fertőzöttet, leáll az élet Új-Zéland legnagyobb városában

külföld
2021 február 14., 09:28

Új-Zéland miniszterelnöke, Jacinda Ardern elrendelte az ország legnagyobb városának, Aucklandnak a lezárását, miután három koronavírusos fertőzöttet találtak a városban, írja a BBC.

Utcai tesztelés Aucklandban, 2020 augusztusában
photo_camera Utcai tesztelés Auckland városában, 2020 augusztusában Fotó: DAVID ROWLAND/AFP

A korlátozás értelében a helyiek három napig nem hagyhatják el majd az otthonukat. Az új-zélandi járványkezelés sok elismerést kapott hatékonyságáért, bár persze az is nagyban segíthette a dolgukat, hogy egy szigetországról van szó. Mindenesetre hónapok óta nem fordult ott elő közösségi terjedése a vírusnak. Új-Zélandon nagyon gyorsan lezárták a határokat, és szinte kizárólag csak az állampolgárok léphetnek be a járvány kezdete óta. Az ötmillió lakosú országban eddig 2300 esetet regisztráltak, és 25 áldozata volt a vírusnak.

A mostani korlátozás értelmében az 1,7 millió lakosú városban csak munkába, illetve a legszükségesebb bevásárlást elintézni lehet majd elindulni, az iskolák és a nem alapvető szükségleteket árusító boltok bezárnak. A három napos lezárás alatt a hatóságok tesztelni fogják a fertőzöttek környezetét, és kiderítsék, hogy közösségi terjedés történt-e. A három fertőzött egyetlen családból került ki: két szülő és egy gyermekük kapta el a vírust. Az egészségügyi hatóságok feltételezése szerint elképzelhető, hogy az egyik új variánssal van dolguk.

Közben az ország egészében növelték a készültségi szintet, és bár az iskolák, illetve üzletek nyitva maradnak, de a hatóságok azt kérik, hogy aki teheti, dolgozzon otthonról.