Elárulta a kormány, miért lehet kaszinóba járni, amikor étterembe meg kocsmába nem

gazdaság
2021 február 16., 20:32

A járványhelyzet miatt a kormány ősszel úgy döntött, hogy az éttermeknek, kocsmáknak, kluboknak, edzőtermeknek, moziknak, állatkerteknek és hasonló, közösségi időtöltésre alkalmas helyeknek be kell zárni (illetve az éttermek nyitva lehetnek, csak vendég nem lehet bennük). Egy érdekes kivétel volt a rendelkezések alól: a kaszinók. A kaszinók nyitva maradhattak, oda be lehet menni és lehet kaszinózni minden nap este 7-ig, csak arra kell figyelni, hogy egymástól másfél méter távolságra elégítse ki mindenki a játékszenvedélyét.

Felmerül a kérdés, hogy mindez miért lehetséges. Ungár Péter LMP-s képviselőben is felmerült, aki föl is tette a kérdést Varga Mihály pénzügyminiszternek február 1-én kelt írásbeli kérdésében. Ebben Ungár azt írja: "tisztelettel kérdezem, hogy a kaszinók miért tarthatnak nyitva egy világjárvány közepén úgy, hogy minden más vendéglátóipari egységet bezártak? A kaszinókban nem vonatkoznak az emberekre a járványügyi szabályok?”

Amint arról a Telex.hu beszámolt, február 16-án, kedden meg is jött a válasz, Varga Mihály helyett Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkártól. És hogy miért maradhatnak a kaszinók nyitva, míg más vendéglátó egységeknek be kell zárnia?

Mert a kaszinó a kormány szerint nem minősül vendéglátóipari egységnek.Hogy akkor minek, az nem derül ki Fónagy válaszából, ahogy az sem, hogy akárminek is minősül, miért maradhat nyitva egy olyan hely, ami nem alapvető fontosságú, mint egy élelmiszerbolt, és ahol emberek zárt térben sok időt eltöltenek egy járvány idején idegen emberekkel. Fónagy viszont hangsúlyozza, hogy az ország 11 kaszinójának 19 órakor be kell zárni, mint minden üzletnek, ami nyitva lehet, és csak a járványügyi védelmi intézkedések betartásával működhetnek.

Azt nem tette hozzá a levelében a fideszes államtitkár, hogy a 11 kaszinó, amelynek működtetéséhez állami koncesszió szükséges, mind a kormánnyal igen jó viszonyt ápoló üzletemberek tulajdonában van. Az öt budapesti kaszinó például az Andy Vajna tulajdonában lévő Las Vegas Casino Zrt. üzemeltetésében működött, amelyek a filmbiztos halála után egy Garancsi Istvánhoz és Szalay-Bobrovniczky Kristófhoz kötődő cég tulajdonában működnek tovább.