Halálra ítélték a szaúdi nőt, aki agyonverte bangladesi szobalányát

Halálra ítélték hazájában azt a szaúdi nőt, aki két évvel ezelőtt agyonverte bangladesi szobalányát - üdvözölte a döntést helyi idő szerint hétfőn a dakkai munkaügyi minisztérium.

Dakka kiemelte, hogy a vasárnapi az első olyan bírósági döntés, amely szaúdi állampolgárt ítél halálra bangladesi vendégmunkás ellen elkövetett bűncselekményért.

Szaúd-Arábiába készülő bangladesi nő a reptérenFotó: Rehman Asad/NurPhoto via AFP

A rijádi büntetőbíróság Ajsa al-Dzsazáni férjét és a fiát is bűnösnek találta, az előbbit bizonyítékok megsemmisítése és segítségnyújtás elmulasztása miatt több mint három év börtönre és pénzbüntetésre ítélte, fiukat pedig hét hónapra javítóintézetbe küldte.

Abiron Bégum 2017-ben állt munkába a nyolctagú Dzsizáni családnál, ahol rokonai szerint sokszor bántalmazták, egyebek közt le is forrázták.

Bangladesi emberi jogi aktivisták üdvözölték az ítéletet, és reményüket fejezték ki, hogy ezt követően az arab országban tiszteletben tartják az ott dolgozó bangladesiek jogait és méltóságát.

A bántalmazások áldozatainak jogi segítséget nyújtó Bangladesi Országos Nőszövetség az ítélet mielőbbi végrehajtására szólította fel Rijádot.

Szaúd-Arábiát már sokszor bírálták nemzetközi emberi jogi szervezetek a királyságban dolgozó vendégmunkások, különösen a nők ellen elkövetett bántalmazások és jogsértések miatt. (MTI/al-Jazeera)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.