Halálra ítélték a szaúdi nőt, aki agyonverte bangladesi szobalányát

2021 február 16., kedd 8:11

Halálra ítélték hazájában azt a szaúdi nőt, aki két évvel ezelőtt agyonverte bangladesi szobalányát - üdvözölte a döntést helyi idő szerint hétfőn a dakkai munkaügyi minisztérium.

Dakka kiemelte, hogy a vasárnapi az első olyan bírósági döntés, amely szaúdi állampolgárt ítél halálra bangladesi vendégmunkás ellen elkövetett bűncselekményért.

Szaúd-Arábiába készülő bangladesi nő a reptéren Fotó: Rehman Asad/NurPhoto via AFP

A rijádi büntetőbíróság Ajsa al-Dzsazáni férjét és a fiát is bűnösnek találta, az előbbit bizonyítékok megsemmisítése és segítségnyújtás elmulasztása miatt több mint három év börtönre és pénzbüntetésre ítélte, fiukat pedig hét hónapra javítóintézetbe küldte.

Abiron Bégum 2017-ben állt munkába a nyolctagú Dzsizáni családnál, ahol rokonai szerint sokszor bántalmazták, egyebek közt le is forrázták.

Bangladesi emberi jogi aktivisták üdvözölték az ítéletet, és reményüket fejezték ki, hogy ezt követően az arab országban tiszteletben tartják az ott dolgozó bangladesiek jogait és méltóságát.

A bántalmazások áldozatainak jogi segítséget nyújtó Bangladesi Országos Nőszövetség az ítélet mielőbbi végrehajtására szólította fel Rijádot.

Szaúd-Arábiát már sokszor bírálták nemzetközi emberi jogi szervezetek a királyságban dolgozó vendégmunkások, különösen a nők ellen elkövetett bántalmazások és jogsértések miatt. (MTI/al-Jazeera)