Koronavírus-számok Magyarországon 02.28.
Elhunytak + 72 Σ 14 974
Kórházban + 200 Σ 5 482
Fertőzöttek + 4 469 Σ 428 599
Tesztek + 27 630 Σ 3 660 342
Oltottak + 104 081 Σ 677 682

Biológiai terápiával kezeltek egy 6 éves, koronavírusos kisfiút

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Panaszmentesen hazament a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájáról az a 6 éves, sokszervi gyulladásban szenvedő kisfiú, akinek a kezelése során az országban elsőként alkalmaztak célzott biológiai terápiát – közölte a Semmelweis Egyetem.

A beteg gyereket két hete vették fel egy budapesti kórházban, és az ilyenkor javasolt szteroid és immunglobulin terápiát kapta, de átmeneti javulás után újra belázasodott, romlottak a laborértékei. Ezért kérték, hogy vegye át a Semmelweis Egyetem gyermekreumatológiai centruma.

„Az elsődleges, úgynevezett standard kezelési eljárásokra a sokszervi gyulladásban szenvedő gyerekek döntő többsége azonnal reagál, és gyorsan, néhány nap alatt megszűnnek a panaszaik. Vannak azonban terápia-rezisztens esetek, illetve olyan viharos tünetekkel járó súlyos esetek, ahol egyéb kezelésekre is szükség van. Ilyenkor hozhat gyógyulást a biológiai terápia” – mondta Constantin Tamás, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának egyetemi docense.

A gyerekreumatológiában is egyre kiterjedtebben alkalmazott biológiai terápiáknál a kezelés során a betegség kialakulásában szerepet játszó szabályozó fehérjéket veszik célba.

„Ha a szteroidot a betegséget támadó sörétes puskaként képzeljük el, akkor ezek a modern készítmények a mi távcsöves puskáink”

– magyarázta Constantin.

A koronavírusos betegek kezelésére használt, Remdesivir nevű gyógyszert szívja fel fecskendőbe egy védőfelszerelést viselő orvos a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent János Kórházban 2020. december 9-én.Illusztráció: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A terápiáról azt mondta: az anakinra nevű hatóanyagot eredetileg a felnőttkori rheumatoid arthritis kezelésére fejlesztették ki, de nem hozott átütő eredményeket, így nem került be a reumatológusok mindennapi klinikai gyakorlatába. De a gyerekreumatológusok gyakran alkalmazzák, mert bizonyos extrém gyulladással járó betegségekben (például sokszervi gyulladás) nagyon hatékony.

A kisfiú nagyon elesett állapotban, csillapíthatatlan lázzal került a klinikára, de a biológiai terápiával sikerült megelőzni a szervi károsodást, és hogy visszakerüljön az intenzív osztályra. Pár napos kezelés után laborértékei is normalizálódtak, tünet és panaszmentesen mehetett haza.