Rekordhideg van Texasban, milliók maradtak áram nélkül, egy rezervátumban állatok fagytak halálra

külföld
2021 február 17., 08:53

Tennessee-ben jelenleg kevesebb mint -20 fok van, pedig az Egyesült Államok déli államában ilyenkor 10 Celsius fok körül szokott lenni a hőmérséklet. Amerika déli részeire is havazást és fagyos szelet hozott egy vihar, ami szinte mindenkit felkészületlenül ért, mivel az USA ezen területein szokatlan az ilyen időjárás.

Gyalogosok sétálnak egy jeges úton 2021. február 15-én a texasi Kelet-Austinban. Az Uri téli vihar rekordhideg időjárást hozott Texasba, ami forgalmi késéseket és áramkimaradásokat okozott, a viharok pedig 26 államon söpörtek végig, fagyos széllel és sok csapadékkal.
photo_camera Gyalogosok Texas államban, East Austin városában a behavazott utakon, február 15-én Fotó: Montinique Monroe/Getty Images/AFP

Texasban áramkimaradások miatt milliók maradtak áram nélkül, a hatóságok jelentése szerint a rendkívüli időjárás több mint 150 millió amerikait érint, az Egyesült Államok 73 százalékát jelenleg hó fedi. A viharok miatt eddig 21 ember halt meg. A hideg és az áramszünet miatt egy texasi főemlős-rezervátumban majmok és madarak fagytak halálra.

A jeges vihar már elérte Mexikó északi és középső részeit is, sok helyen már második napja nincs áram.

Joe Biden amerikai elnök rendkívüli állapotot hirdetett Texas államban. Az utak sok helyen jegesek, az embereket ezért arra kérik, hogy lehetőleg ne utazzanak sehova. Houstonban vasárnap egy nap alatt közel 120 közúti balesetet jelentettek. Louisianában kijárási tilalmat vezettek be, hogy az embereket távol tartsák a jeges utaktól.

(BBC/Guardian/MTI)