Soron kívül oltják az egyik áruházlánc raktárosait

járvány
2021 február 17., 05:00

Az országos oltási tervhez képest hamarabb vehetik fel a COVID-19 elleni vakcinát az egyik piacvezető, hetente több millió magyart kiszolgáló áruházlánc élelmiszer-raktárainak alkalmazottai, írja a Magyar Nemzet.

A lap úgy tudja, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kezdeményezésére az egyik vezető áruházlánc logisztikai központjaiban már zajlik az országos felmérés arról, hogy a napi fogyasztású élelmiszer- és italtermékek elosztásával, mozgatásával megbízott alkalmazottak közül hányan élnének a soron kívüli, koronavírus elleni oltás lehetőségével.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a lapnak azt mondta, az Operatív Törzs bízta meg a hivatalt, hogy mérje fel, be akarják-e oltatni magukat „idő előtt” az országos oltási tervben prioritásként kezelt létfontosságú létesítmények dolgozói.

Hozzátette, hogy azt remélik, hamarosan „az áruházi vásárlótér szereplőinek is soron kívül biztosítják majd a védőoltás lehetőségét”, mert „ezek a lépések ösztönzik a belső fogyasztással támogatott nemzetgazdaság biztonságos újraindulását”.

Az erről szóló vállalati levélben azt írják, amennyiben a dolgozó most jelentkezik az oltásra, azzal „vállalja, hogy a jelenleg Magyarországon hivatalosan engedélyezett vakcinák bármelyikével elláthatják”.

A levél szerint a felkínált vakcinát csak akkor utasíthatják el az érintettek, ha koruk és egészségi állapotuk szerinti országos oltási tervnek megfelelően veszik majd fel az oltást, tehát nem prioritásként kezelt létfontosságú létesítmény alkalmazottjaként.

Update - 11:20: Az Operatív törzs cáfolta a Magyar Nemzetben megjelent hírt. A Koronavírus Sajtóközpont az MTI-nek azt mondta, „félreérthető hírek jelentek meg a sajtóban. Nem oltják soron kívül semelyik élelmiszer-áruház raktárosait, az oltás az oltási terv szerint történik”. Hozzátették, hogy az oltási tervben valóban szerepel „a kritikus infrastruktúrában dolgozók oltása, és a magyar emberek ellátásának biztonsága szempontjából elengedhetetlenül szükséges logisztikai munkatársak felmérése is megtörténik, de ez nem azt jelenti, hogy bárkit közülük soron kívül oltanának”.