Több száz nigériai iskolást raboltak el fegyveresek

külföld
2021 február 17., 10:46

Ismeretlen fegyveresek támadtak egy iskolára Nigéria északi részén, több száz diákot elraboltak, és több tanárt is magukkal hurcoltak. Hivatalos források szerint egy diákot lelőttek, többeknek sikerült elmenekülniük.

Egyelőre nincs pontos adat a hiányzó diákok számáról, helyi források szerint az iskolának körülbelül 1000 tanulója van. Az elhurcoltakat a hadsereg is keresi, a kutatásban katonai repülőgépek is részt vesznek.

Decemberben a Boko Haram iszlamista szervezet több mint 300 diákot rabolt el a szintén északon található Katsina állam egyik iskolájából, az emberrablást a terroristák azzal indokolták, hogy a nyugatias oktatás sérti az iszlám tanokat. Az elrabolt diákokat egy héttel később elengedték.

Észak-Nigériában nagy mértékben romlott a biztonsági helyzet azóta, hogy Muhammadu Buharit 2015-ben elnökké választották, pedig az államfő első számú feladatának tartja a terroristacsoportok, így a Boko Haram elleni harcot is.

Az ország északnyugati és középső részén több más fegyveres csoport is aktív, sokan közülük a váltságdíj miatt rabolnak el embereket vagy elhajtják a helyi gazdálkodók jószágait, ám egyes csoportok az északkelet-Nigériát bázisuknak tekintő dzsihadista szervezetekkel is szövetséget kötöttek. (MTI)