Berobbant a brit mutáció, összeomlás közelében a szlovák egészségügy

Egyre nagyobb a nyomás a szlovák kórházakon, rekordszámú, 3886 COVID-gyanús beteget kezelnek, közülük 293 pácienst intenzív osztályon, írja a Bumm hírportál. Szerdán az országban mintegy 4800 új fertőződést mutattak ki a PCR-, illetve antigéntesztekkel elvégzett szűrések. A járvány halálos áldozatainak száma 103-al 6271-re emelkedett. A V4 országok szerdai krakkói találkozóját követő sajtótájékoztatón ismerte el Igor Matovič kormányfő, hogy

Szlovákia világelső a járvány miatti elhalálozások számában.

Szerinte a súlyos helyzet a brit mutáció elterjedésének köszönhető. A pozsonyi kormány aktiválta az Európai Unió civil védelmi rendszerét szerdán, orvosokat és nővéreket kért az uniós tagállamoktól. Eddig Magyarország, Ausztria és Lengyelország jelezte, hogy kész segíteni. 

"Sajnos a koronavírus új mutációi gyorsabban terjednek, és a fertőzöttek számának növekedéséhez, valamint a már úgyis rendkívül leterhelt kórházakra nehezedő nyomás erősödéséhez vezetnek. Ezért feltétlenül szükségünk van elsősorban az egészségügyi személyzet segítségére"

- indokolta a segítségkérést Martin Klus, a szlovák külügyminisztérium államtitkára. A Bumm beszámolója szerint már nemcsak az egészségügyi rendszer, hanem a temetkezés sem bírja a nyomást. Csütörtök délután például az érsekújvári krematórium kapacitáshiányra hivatkozva leállította a hamvasztásra küldött holttestek fogadását. A járvány elleni védekezést koordináló központi válságstáb azonnal egyeztetésre hívta a válságstáb a Temetkezési és Hamvasztási Szolgáltatók Szlovákiai Szövetségének képviselőit.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.