Berobbant a brit mutáció, összeomlás közelében a szlovák egészségügy

külföld
2021 február 18., 14:25

Egyre nagyobb a nyomás a szlovák kórházakon, rekordszámú, 3886 COVID-gyanús beteget kezelnek, közülük 293 pácienst intenzív osztályon, írja a Bumm hírportál. Szerdán az országban mintegy 4800 új fertőződést mutattak ki a PCR-, illetve antigéntesztekkel elvégzett szűrések. A járvány halálos áldozatainak száma 103-al 6271-re emelkedett. A V4 országok szerdai krakkói találkozóját követő sajtótájékoztatón ismerte el Igor Matovič kormányfő, hogy

Szlovákia világelső a járvány miatti elhalálozások számában.

Szerinte a súlyos helyzet a brit mutáció elterjedésének köszönhető. A pozsonyi kormány aktiválta az Európai Unió civil védelmi rendszerét szerdán, orvosokat és nővéreket kért az uniós tagállamoktól. Eddig Magyarország, Ausztria és Lengyelország jelezte, hogy kész segíteni.

"Sajnos a koronavírus új mutációi gyorsabban terjednek, és a fertőzöttek számának növekedéséhez, valamint a már úgyis rendkívül leterhelt kórházakra nehezedő nyomás erősödéséhez vezetnek. Ezért feltétlenül szükségünk van elsősorban az egészségügyi személyzet segítségére"

- indokolta a segítségkérést Martin Klus, a szlovák külügyminisztérium államtitkára. A Bumm beszámolója szerint már nemcsak az egészségügyi rendszer, hanem a temetkezés sem bírja a nyomást. Csütörtök délután például az érsekújvári krematórium kapacitáshiányra hivatkozva leállította a hamvasztásra küldött holttestek fogadását. A járvány elleni védekezést koordináló központi válságstáb azonnal egyeztetésre hívta a válságstáb a Temetkezési és Hamvasztási Szolgáltatók Szlovákiai Szövetségének képviselőit.