Brutálisan rontott az amerikaiak életkilátásain a járvány

külföld
2021 február 18., 05:37

Fél év alatt egy évvel csökkent az amerikaiak várható élettartama, derült ki a szövetségi kormány csütörtökön közzétett jelentéséből. A New York Times beszámolója szerint a második világháború óta - amiben igen nagy számban hunytak el fiatal férfiak, jelentősen rontva ezzel az életkilátásaikat - nem tapasztaltak ekkora visszaesést a várható élettartamban.

photo_camera Fotó: MARIO TAMA/AFP

A várható élettartam a népegészség legalapabb mértékegysége. Nem egy gyorsan változó átlag, vagyis ilyen ütemű csökkenése szokatlan és komoly bajokra utal. Ez esetben nem nehéz megtippelni az okát, a 2020 első félévében tapasztalt visszaesés egybeesik a koronavírusjárvány első nagy hullámával.

Tény, hogy a várható élettartam az ópiátkrízis miatt egy ideje már csökkenőben volt, de pont a járványt megelőző két évben már javuló tendenciát mutatott.

A csütörtökön közölt adatok alapján 2020 első félévében 78,8 évről 77,8 évre csökkent a várható élettartam. A csökkenés nem egyenletes, az afroamerikai népesség várható élettartama döbbenetes 2,7 évvel csökkent, húsz éve volt ilyen alacsony. A fehér és fekete népesség várható élettartamában most hat év a különbség, 1998 óta nem volt ekkora.

A Times cikke szerint 1918-ban, a spanyolnátha idején 11,8 évvel csökkent az amerikai népesség várható élettartama, ami akkor 39 év volt.