Az SZFE-s hallgatók több mint ötöde passziváltatott, lehet, hogy később vissza se mehetnek a képzésükbe

oktatás
2021 február 19., 17:46

Kedden közölte az SZFE új vezetése az MTI-vel, hogy 4 hallgató hagyta el az egyetemet, és 86-an passziváltatták magukat a tavaszi félévre. Az egyetem vezetése szerint a passzivált hallgatók száma átlagos, Kárpáti Péter, az egyetem korábbi docense szerint viszont ez nem igaz, 2018-ban ugyanis közel huszadennyi, 5 hallgató passziváltatta magát.

A passziváltatás ára

Egy olyan művészeti egyetemen, mint az SZFE, a passziváltatás sokkal súlyosabb következményekkel jár, mint más felsőoktatási intézményekben.

"Itt osztályok vannak, mint egy gimnáziumban, és az egyetem nem tudja garantálni azt, hogy visszamehet a képzésébe az, aki passziváltatta magát"

- mondja Szurdi Panni, az SZFE hallgatója, aki szintén passziváltatta magát a következő félévre.

Az SZFE-n képzésenként változó létszámú, átlagosan 6-15 fős osztályok vannak, új osztály pedig a legtöbb képzés esetében akkor indul, ha az előző osztály kifutott. Bábrendező és bábszínész osztály például ötévente indul, a dokumentumfilmes mesterképzés kétévente, zenés színész osztály pedig három-négyévente.

Azok a hallgatók, akik most passziváltattak, nem biztos, hogy később vissza tudnak csatlakozni. Ha kihagynak egy félévet, akkor a saját osztályuktól már annyira lemaradnak, hogy oda nem térhetnek vissza. Így mondjuk egy négyéves képzés hallgatójának, aki másodévesen passziváltat, meg kellene várnia, hogy két év múlva újra induljon az a képzés, és további két év múlva ott tartson az az osztály, ahol ő tartott, mikor passziváltatott. Ennyit eleve nem tud várni, hiszen egy hallgató egymás után csak két félévet passziváltathat. Viszont még ha meg is tehetné, ezekre az új osztályokra valószínűleg a felvételi idején a maximális létszámú embert veszik fel, így kérdéses, hogy a két év múlva becsatlakozni kívánó korábbi hallgatónak lenne-e helye.

Az a 86 hallgató, aki most passziváltatta magát, ezt a kockázatot felvállalva hozta meg döntését.

Nem kell engedély, de mégis kell, de mégse kell

Mivel az SZFE-n ennyire komoly következményei lehetnek egy féléves passziváltatásnak, ehhez alapesetben egy külön szerv, a Tanulmányi, Fegyelmi és Szociális Bizottság (TFSZB) engedélye szükséges.

Az ezzel kapcsolatos kérdéseket jelenleg az oktatástámogatási igazgató kezeli az egyetemen. Ez egy új munkakör, az új egyetemi vezetés hozta létre. Az oktatástámogatási igazgató hetekkel a passziváltatási kérelmek leadási határideje előtt először azt kérte a diákoktól, hogy a TFSZB-nek küldjék a kérelmeket, később viszont azt írta, hogy mégsem a bizottságnak, hanem neki küldjék.

A hallgatók ennek megfelelően az oktatástámogatási igazgatónak küldték el a kérelmeket, ő viszont a leadási határidő után 4 nappal, február 16-án közölte, hogy mégiscsak szükség van a TFSZB engedélyére, oda küldjék a kérelmeket. Ekkorra már a NEPTUN rendszerében is passzívra állították a hallgatók státuszát.

Miután a zavaros kommunikációt az egyetemi HÖK nehezményezte az igazgatónál, ő végül visszavonta a döntését, és TFSZB-engedély nélkül lettek passziválva a hallgatók. A TFSZB egyébként azon kevés egyetemi szervek egyike, aminek a tagsága nem változott még meg a modellváltás óta. Az új vezetés már le akarta váltani őket, ez még azért nem történt meg, mert a HÖK bíróságon támadta meg azt az SZMSZ-módosítást, ami lehetővé tenné az új bizottsági tagok megválasztását, így a bíróság döntéséig nem nyúlhatnak bele a bizottság összetételébe.