Az USA visszatért, a demokráciának győznie kell - Biden kijelölte kormánya külpolitikai irányvonalát

külföld
2021 február 19., 18:54

Meg kell védeni, meg kell erősíteni és meg kell újítani a demokráciát, ami sok helyen, így Európában és az Egyesült Államokban is támadás alatt áll - mondta Joe Biden amerikai elnök pénteken a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia (MSC) online fórumán.

Biden elődje név szerinti említése nélkül is világossá tette, hogy kormánya egészen más külpolitikai irányvonalat képvisel majd, mint Trump. Úgy fogalmazott, hogy a transzatlanti kapcsolatok történetében az utóbbi négy év "nehéz" volt, de az Egyesült Államok "visszatért", és elkötelezett európai partnerei és a NATO mellett.

"Ha egyikünket támadás éri, akkor mindannyiunkat támadás éri."

Az elnök szerint az emberiség a világ jövőjéről szóló vita kellős közepén tart. Az egyik oldalon azok állnak, akik szerint a kihívások hosszú, a negyedik ipari forradalomtól a koronavírus-világjárványig terjedő sorát tekintve az autokrácia a leginkább megfelelő út, a másik oldal pedig a demokrácia mellett érvel.


"Én pedig minden porcikámmal abban hiszek, hogy a demokráciának kell győznie."

Mint mondta, hazájának és a demokrácia többi hívének meg kell mutatnia, hogy az együttélésnek ez a formája továbbra is az emberek javát szolgálja. "Be kell bizonyítanunk, hogy modellünk nem történelmi relikvia."

"A demokrácia nem történik meg csak úgy véletlenül. Meg kell védenünk. Megerősítenünk. Megújítanunk."

A következő időszak kihívásainak sorában elsőként a Kínával folytatott "hosszú távú stratégiai konkurenciát", említette. Azt mondta, nem szabad hagyni, hogy a "gazdasági kényszer" Peking által alkalmazott politikája érvényesüljön a világban. Biztosítani kell, hogy a vállalkozások mindenütt azonos, méltányos alapszabályok alapján tevékenykedhessenek, el kell érni, hogy a technológia vívmányai "az emberek felemelését, és ne az elnyomását" szolgálják.

A transzatlanti közösségnek fel kell lépnie mindazokkal szemben is, akiknek célja "az elnyomás monopolizálása és normalizálása" - tette hozzá Biden. Ebben a szellemben kell kezelni az Oroszország jelentette fenyegetéseket is, így a Kreml arra irányuló törekvéseit, hogy egyes országok "gyötrésével", "demokráciáink támadásával" mindenestül aláássa a demokratikus berendezkedést és szétzilálja a "transzatlanti egységet".

Ugyanakkor Washington nem a konfliktusok elmélyítésére törekszik, és nem kíván visszatérni hidegháború korszakához, az egymással szembenálló tömbök alkotta nemzetközi rendszerhez, hanem olyan jövőért harcol, amelyben minden nemzet szabadon megválaszthatja saját útját - mondta az amerikai elnök. Szerinte a versengés nem zárja ki az együttműködést az olyan közös ügyekben, mint a koronavírus-világjárvány és a klímaváltozás elleni küzdelem.

A járvánnyal kapcsolatban elmondta, hogy kormánya további kétmilliárd dollárral támogatja a kis és közepes jövedelmű országok védőoltás-ellátásának javítását szolgáló COVAX-programot. Azt is elmondta, hogy Egyesült Államok visszatért a párizsi nemzetközi klímamegállapodáshoz, és a kormány nemcsak a nemzetközi színtéren, hanem a belpolitikában is fokozza klímavédelmi erőfeszítéseit. (MTI, NYT)