Megszüntetik a Budapesti Tavaszi fesztivált, új néven, új rendezvényt csinál helyette a kormány

Budapest
2021 február 19., 07:02

A kormány nem újítja meg a fesztivál megrendezéséről szóló korábbi szerződését a fővárosi önkormányzattal, még csak magyarázatot sem adtak rá – írja a Népszava.

„Sajnálattal vettem tudomásul, hogy a kormány eldob egy negyven éve sikeres brandet és a továbbiakban nem kíván együttműködni a Budapesti Tavaszi Fesztivál megrendezésében a fővárosi önkormányzattal. Az állam az idei évtől kivonul a fővárosi rendezvénysorozat finanszírozásából” – válaszolta a Népszava kérdésére Gy. Németh Erzsébet kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes.

A kormány döntéséről Káel Csaba tájékoztatta a múlt héten Gy. Némethet, aki továbbra sem tudja az okokat. Csak annyit tudni, hogy a kormány döntése szerint a továbbiakban Káel szervezi meg az új fővárosi tavaszi és őszi fesztivált, amik új nevet is kapnak. A tavaszi fesztivál Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek, az őszi pedig Liszt Ferenc Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál néven fut majd.

A két fesztiválra idén összesen 1,75 milliárd forint állami támogatást kapnak. Ebből 1,1 milliárd jut a tavaszi fesztiválra, míg az őszi rendezvénysorozatra 650 millió forintot költhetnek, de már az előkészítésre is kaptak 490 milliót. A tavaly decemberi kormányhatározat szerint a budapesti fesztiválközönség átprogramozását több éves folyamatként egészen 2025-ig hasonló összeggel finanszíroznák.