Nyolc év börtönre ítéltek egy férfit, miután rendszeresen kínozta és bántalmazta élettársát, aki belehalt sérüléseibe

nők elleni erőszak
2021 február 19., 12:03

Nyolc év börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék február 19-én azt a férfit, aki rendszeresen és durván, puszta kézzel bántalmazta az élettársát, aki végül belehalt a sérüléseibe, írja a Debreceni Törvényszék sajtóközleményében.

A bíróság a férfit halált okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek, 10 évre a közügyek gyakorlásától is eltiltotta. A vádlott legkorábban akkor szabadulhat feltételesen, ha letöltötte büntetése kétharmad részét.

A férfi 2019 végén ismerkedett meg, majd költözött össze a 38 éves nővel, aki „alacsony termetű, vékony testalkatú, gyenge fizikumú volt és pszichés betegséggel küzdött, amiről a vádlottnak is tudomása volt”.

A törvényszék közleménye szerint a férfi „erőszakos, öntörvényű, saját érdekeit és szabályait előtérbe helyező életmódja rövid időn belül meghatározóvá vált kapcsolatukban”, a férfi „folyamatos kontroll alatt tartotta” a nőt, aki egyedül nem is közlekedhetett, 2020 elejétől pedig rendszeresen és durván bántalmazta őt.

Február 18. és február 20. között is brutálisan megverte, majd „egy ismeretlen szúró eszközzel is bántalmazta”, a nő testén 45 különböző sérülés keletkezett. A nő rengeteg vért vesztett, a durva és kitartó bántalmazásba pedig belehalt. A helyi háziorvost a vádlott értesítette február 20-án reggel.

A vádlott korábban már ült börtönben nőkkel szembeni erőszakos, szexuális cselekedetei miatt, onnan 2006-ban szabadult. A bíró ismertetése szerint a „településen egyedül élt, barátai nem voltak, a nők pedig féltek tőle előélete miatt”.

A bíróság álláspontja szerint „a vádlott semmiképpen nem kívánta a sértett halálát, hiszen szüksége volt egy olyan személyre, aki felett napi szinten uralkodhatott”. Ezt arra alapozzák, hogy a nő sérülései 8 napon belül gyógyulóak voltak.

Dr. Balláné dr. Szentpáli Edit indokolása szerint „a vádlott szándéka a testi épség megsértése kapcsán egyenes volt, míg a halálos eredményt illetően tudatos gondatlansága állapítható meg”.

Az ítélet nem jogerős, az ellen mind az ügyész, mind a vádlott és védője is fellebbeztek. A törvényszék döntése értelmében a vádlott letartóztatásban marad. Ez a végzés sem emelkedett jogerőre. Az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.