Szaharai homokfelhő érkezik Európa fölé

időjárás
2021 február 19., 18:36

Ismét nagy mennyiségű szaharai homok érkezik Európa fölé a hét végén - közölte pénteken az európai uniós Copernicus Légköri Megfigyelő Szolgálat (CAMS), amely az egyelőre nem tudta megmondani, hogy az újabb felhő szabad szemmel is látható lesz-e, mint a február elejei.

Február első hétvégéjén az ég okkersárga színű volt, elsősorban Franciaország déli és keleti részén, amikor a szél az algériai szaharai homokviharokból származó porfelhőt észak felé fújta. A jelenség következtében jelentősen romlott az érintett térségek levegőjének minősége.

Újabb jelentős és vastag szaharai porfelhő halad észak felé és „a hét végén, illetve a jövő hét elején éri el Európa egyes részeit”, így Dél- és Közép-Európát - áll a CAMS közleményében.

A homokfelhő elsősorban Spanyolország keleti felét és Franciaország északi részét érinti, de egészen Norvégiáig eljuthat.

„Az elmúlt hetekben hasonló jelenségeket figyeltünk meg, amelyek nagy hatással voltak a levegő minőségére az érintett térségekben” - közölte Mark Parrington, a CAMS tudományos igazgatója.

Szakarai por Stuttgart fölött február elején
photo_camera Szaharai por Stuttgart fölött február elején Fotó: MARIJAN MURAT/dpa Picture-Alliance

„Úgy véljük, a mostani esemény is hasonló lesz, csak az még nem bizonyos, hogy szabad szemmel mennyire lesz látható a porfelhő. A szaharai homokviharok következtében vörössé válhat az ég színe, korlátozottá válik a látási távolság, és a porlerakódás foltokat hagy az autókon és az ablaküvegeken, de ezeknek a jelenségeknek a nagyságát nehéz négy-öt nappal korábban felmérni.”

A CAMS már most közölte, hogy romlani fog a levegő minősége Spanyolországban, Franciaországban, feltehetően Nagy-Britanniában és a Benelux-államokban is, figyelmeztetett a porfelhő káros hatására a légzőszervekre és a talajon kialakuló porlerakódásra.

Az előző európai homokvihar február 4. és 8. között négyzetméterenként több mikrogramm részecskelerakódást okozott Európa déli felének nagy részén, ami az átlagos érték több százszorosa - közölte akkor a légköri megfigyelő szolgálat. (MTI)

Kiemelt videóink