Menesztették az argentin egészségügyi minisztert, mert a haverjainak soron kívül intézett oltást

külföld
2021 február 20., 06:17

Távozni kényszerült posztjáról pénteken Ginés González García argentin egészségügyi miniszter, miután fény derült arra, hogy barátainak soron kívül biztosított koronavírus elleni oltást a minisztériumban.

Alberto Fernandez elnök azután menesztette Garciát, hogy egy közismert helyi újságíró, Horacio Verbitsky egy rádióműsorban elárulta, koronavírus elleni oltásért fordult a vele régi barátságban lévő tárcavezetőhöz, és ezt meg is kapta a minisztériumban, ahol egy külön oltócsapat működött.

photo_camera Ginés González García Fotó: JUAN MABROMATA/AFP

A dél-amerikai országban az elmúlt napokban már több olyan beszámoló látott napvilágot, hogy polgármesterek, törvényhozók, aktivisták és a hatalomhoz közel álló személyek hozzájutottak a Covid-19 betegség elleni védőoltáshoz, annak ellenére, hogy nem tartoztak a hivatalosan elsőbbséget élvezők, vagyis az orvosok, egészségügyi dolgozók és idősek csoportjába.

Twitter-bejegyzésében ugyanakkor a távozó miniszter félreértésnek nevezte leváltását, azt hangoztatva, hogy a tárcánál külön eljárásban beoltott emberek megfeleltek az argentínai oltási kampány jelenleg preferált célcsoportjainak.

García utódjául eddigi helyettesét, a 48 éves Carla Vizottit nevezték ki. A Telam hivatalos sajtóügynökség szerint ő volt az, aki lefolytatta a tárgyalásokat a Szputnyik V orosz vakcina megvásárlásáról Argentína számára.

Egy héttel korábban Peruban keltett hatalmas felzúdulást, hogy kiderült: több mint négyszáz politikus és más közismert személyiségek, köztük maga Martin Vizcarra államfő titokban, az egészségügyi dolgozókat megelőzve kapta meg a Sinopharm kínai gyógyszergyártó cégtől beszerzett oltást.

Alberto Fernandez elnök Buenos Aires-i kormánya az elmúlt hetekben heves bírálatok céltáblájává vált a vontatottan haladó argentin oltási kampány miatt. A dél-amerikai ország eddig csupán 1,5 millió adag Szputnyik V és AstraZeneca vakcinához jutott, ami nem elég a 40 milliós lakosság immunizálásához.

Argentínában a pandémia kezdete óta mintegy kétmillió ember fertőződött meg az új koronavírussal, és 50 857 embert halt bele a vírus okozta Covid-19 betegségbe. (MTI)