Navalnij: Helyben hagyta a fellebbviteli bíróság a letöltendő szabadságvesztést

külföld
2021 február 20., 10:28

Helyben hagyta a moszkvai városi bíróság szombaton azt az alsóbb szintű határozatot, amely letöltendőre változtatta az Alekszej Navalnij ellenzéki politikusra korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést.

A fellebbviteli bíróság határozata értelmében Navalnijnak a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembe vételével a rá kiszabott három és fél évből valamivel több mint két és fél évet kell letöltenie.

Navalnij próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésének letöltendőre változtatását az orosz büntetés-végrehajtás kérte azt állítva, hogy hatvanszor sértette meg a feltételes szabadlábra helyezéssel járó kötelmeket.

Navalnij a Bibliára és a Harry Potterre egyaránt hivatkozó beszédében azzal érvelt, hogy a vádak abszurdok voltak, mivel a mérgezése miatt nem tudott jelentkezni a rendőrségnél.

„Az egész világ tudta, hol vagyok. Miután felépültem, vettem egy repülőjegyet, és hazajöttem” - mondta.

Az orosz ellenzéki politikust azért ítélték el, mert nem jelent meg idézésre, miközben éppen Németországban lábadozott amiért az orosz titkosszolgálat megpróbált megmérgezni és megölni. (BBC, MTI)