Brutálisan leértékelték a szudáni fontot

Készpénzes fizetés egy kartumi ékszerésznél.Fotó: YASUYOSHI CHIBA/AFP

A korábbi dolláronként 55 fontos árfolyamról dolláronként 375 fontra értékelte le Szudán nemzeti valutáját, a fontot a helyi jegybank. A jelentős leértékeléssel a jegybank a feketepiaci dolláronként 350-400 fontos árfolyamhoz igyekszik igazítani a hivatalos árfolyamot. A lépéstől azt remélik, hogy megfékezhetik a bénító gazdasági válságot, mely akár a demokratikus átmenetet is fenyegetheti. Így ugyanis könnyebben hozzáférhetnek a Nemzetközi Valutaalap adósságcsökkentő programjához is.

A nemzeti bank a kereskedelmi bankoknak írt leiratában azt ígérte, hogy ezentúl naponta meghatározza az irányadó árfolyamot, amitől a kereskedelmi bankok +/-5 százalékkal térhetnek el. Azt is kikötötték, hogy a vételi és eladási árfolyam legfeljebb fél százalékkal térhet el. (Via Reuters)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.