Koronavírus-számok Magyarországon 02.28.
Elhunytak + 72 Σ 14 974
Kórházban + 200 Σ 5 482
Fertőzöttek + 4 469 Σ 428 599
Tesztek + 27 630 Σ 3 660 342
Oltottak + 104 081 Σ 677 682

Szíriának szánt vakcinákért fizetett Izrael egy fogolycsere-megállapodás részeként

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Izrael 1,2 millió dollárt (355 millió forint) fizetett Oroszországnak, hogy koronavírus elleni vakcinákkal lássa el Szíriát egy fogolycsere-megállapodás részeként.

Izrael és Szíria szerdán állapodott meg Oroszország közvetítésével arról, hogy két szíriai állampolgárt cserélnek ki egy izraeli nőre, aki szíriai területre tévedt. Az egyezség, aminek a feltételeit továbbra is homály fedi, sok bírálatot váltott ki Izraelben, mondván, oltóanyagot bocsát az ellenfél Szíria rendelkezésére, aminek a területén ellenséges iráni csapatok tevékenykednek.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ugyan elismerte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel ápolt jó kapcsolatai révén ütötték nyélbe a megállapodást, de szombaton azt állította, hogy az alkuban „egyetlen darab izraeli vakcina sem” érintett. Arról nem szólt, hogy Izrael fizetett volna a vakcinákért Oroszországnak, de azt mondta, a moszkvai vezetés követelésére titkosították a megállapodás részleteit. Az izraeli kormány ellenzéke nehezményezte a hírzárlatot.

Fotó: Abir Sultan/AFP

Merav Michaeli, a Munkapárt vezetője az izraeli törvényhozás külügyi és védelmi bizottságának az összehívására szólított fel, hogy megvitassák a megállapodást és a „cenzúra helytelen, politikai használatát”.

A szíriai állami hírügynökség tagadta a fogolycserével kapcsolatos alku létét.

A 25 éves izraeli nőt Moszkván keresztül vitték vissza a hazájába, ahol a belbiztonsági szervek kihallgatták. A nő a túlnyomó részben ultraortodox zsidók lakta Modiin Illit településről származik, és korábban többször is megkísérelt átkelni a Gázai övezetbe, illetve Jordániába.

Izrael az 1967-es közel-keleti háborúban foglalta el a Golán-fennsík nyugati felét Szíriától, és 1981-ben törvényben be is kebelezte, de ezt a lépést a nemzetközi közösség nem ismeri el. (MTI)