Két hónap kényszerszünet után nyitottak újra a németországi általános iskolák

járvány
2021 február 22., 11:53
Tanterem egy baden-württembergi általános iskolában, ahol váltott osztályokkal indult újra helyben az oktatás a kéthónapos iskolai kényszerszünet után.
photo_camera Tanterem egy baden-württembergi általános iskolában, ahol váltott osztályokkal indult újra helyben az oktatás a kéthónapos iskolai kényszerszünet után. Fotó: SEBASTIAN GOLLNOW/dpa Picture-Alliance

Németország nagy részén hétfőn újraindult az általános iskolai oktatás és kinyitottak az óvodák is. A 16 német tartományból 13-ban járhatnak újra iskolába a gyerekek, bár egyes tartományokban egyelőre még vegyes rendszerben, részben távoktatásban indult újra az oktatás a járvány miatti kéthónapos kényszerszünet után. Vannak olyan tartományok is, ahol nem tették kötelezővé az iskolába járást, bár az iskolák kinyitottak, hogy akik akarnak, bejárhassanak.

A tartományi kormányok és a szövetségi kormány február közepén kötött megállapodása szerint minden tartomány önállóan dönt, a lépéseket nem kell összehangolni. A berlini vezetés üdvözölte, hogy a legtöbb helyen fokozatosan újraindítják a közoktatást. "A tanárok és a diákok személyes jelenlétére épülő oktatást nem lehet kiváltani más módszerrel, a gyerekeknek pedig szükségük van kortárs közösségre, különösen a legkisebbeknek" - mondta erről Anja Karliczek szövetségi oktatási és kutatási miniszter.

Az iskolák újranyitását a kormány is támogatja, ezért már hétfőn egyeztetéseket kezdtek arról is, hogy előrébb sorolják-e a nevelőket és a tanárokat a védőoltásra várók listáján.

Az óvódákon és az általános iskolákon kívül egyelőre marad a társadalmi és a gazdasági élet legtöbb területét december közepe óta befagyasztó országos zárlat. A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői március 3-án tanácskoznak a védekezés folytatásáról. A korlátozások enyhítése legkorábban március 8-án kezdődhet. (Via MTI)