Mégse sikerült imádsággal legyőzni a járványt Tanzániában

járvány
2021 február 22., 05:14

John Magufuli, Tanzánia elnöke hónapokon át kitartóan tagadta, hogy országában jelen volna a koronavírus, azt hangoztatván, hogy imádsággal legyőzték a járványt. Vasárnap aztán kénytelen volt elismerni, hogy mégiscsak vannak fertőzöttek az országban.

John Magufuli, Tanzánia elnöke majd egy éven át kitartóan tagadta, hogy az országában járvány volna.
photo_camera John Magufuli, Tanzánia elnöke majd egy éven át kitartóan tagadta, hogy az országában járvány volna. Fotó: ERICKY BONIPHACE/AFP

Vasárnapi beszédében elővigyázatosságra szólította népét, sőt, még azt is kérte, hogy hordjanak egészségügyi maszkot, de csak hazai gyártásút. Magufuli a járvány kezdete óta óva intette a tanzániaiakat a külföldi termékektől, köztük a koronavírus elleni védőoltásoktól is.

Kitartó tagadása a héten vált tarthatatlanná, miután már az ország egyik legmagasabb rangú politikusa, a félautonóm Zanzibár sziget alelnöke is belehalt a covidba. Ahogy Magufuli első titkára is, bár az esetében hivatalosan nem erősítették meg, hogy covidban halt meg.

A 60 millió lakosú Tanzánia tavaly április óta nem közöl járványügyi adatokat, pedig a lakosok rendszeresen beszámolnak arról, hogy sokan megbetegszenek valamilyen légúti betegségben, a kórházak pedig azt közlik, hogy megnőtt a tüdőgyulladásos esetek száma. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főtitkára nagyon aggasztónak nevezte szombaton a tanzániai helyzetet, és arra kérte Magufuli kormányát, hogy azonnal cselekedjen. (MTI)