Az összes kínai vakcinát beadnák a héten

járvány
2021 február 23., 11:49

368 ezer embert terveznek beoltani a héten koronavírus elleni vakcinával, mondta György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője.

  • 275 ezer regisztrált idős ember kaphat Sinopharm-vakcinát. Minden háziorvosi praxisba jut, átlagosan 55 adag. A háziorvosok adják be, ha kell, a páciens otthonában.
  • 52 ezer regisztrált idős embert Pfizerrel oltanak a kórházi oltópontokon. (Ezek létszámát 25-ről 66-ra bővítették.)
  • 41750 hatvan évnél fiatalabb krónikus beteg kaphat AstraZenecát. (Praxisonként átlagosan 10 adag jut.)

25 ezer második oltás is esedékes, így 800 ezerre nőhet így a beoltottak száma a héten. A szociális bentlakásos intézményekben több mint 84 ezer dolgozót és gondozottat oltottak be. Az egészségügyi dolgozók közül pedig legfeljebb néhány százan vannak, akik szeretnének oltást, de még nem kaptak.

Az önkormányzatokat is bevonják a szervezésbe: arra kérik őket, hogy segítsék a háziorvosokat az oltásra várok behívásában. A háziorvosok hetente frissülő listából dolgoznak.

photo_camera Balázsi Ildikó, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Fõosztályának járványügyi fõosztályvezetõje mutatja a Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcináit a hûtõkamrában Nyíregyházán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Fõosztályán 2021. február 23-án Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA