Ha minden jól megy, Nagy-Britanniában június 21-én kezdődik a nyár

külföld
2021 február 23., 06:45

A remény időszakának nevezte a tavaszi és a nyári hónapokat Boris Johnson brit miniszterelnök, amikor bejelentette, milyen menetrend szerint lazítják a járványügyi korlátozásokat. Azt mondta, ez az egyetlen út, ami a szabadságba vezet, és bár szeretnék, hogy egyszer se kelljen közben visszafordulni, ezt nem lehet előre garantálni, írja a BBC.

Már hétfőn délelőtt tudni lehetett, hogy március 8-án kinyitják az iskolákat, a gyerekek számára lehetővé teszik a szabadtéri sportolást, és ettől a naptól fogva az emberek kettesével találkozhatnak nyilvános helyeken, például parkokban.

Március 29-étől hat ember vagy két háztartás tagjai találkozhatnak a szabadban, nem feltétlenül nyilvános helyen, akár odahaza a kertben is. Kinyitják a sportpályákat, újra összejöhetnek az amatőr csapatok.

photo_camera Boris Johnson Fotó: LEON NEAL/AFP

Április 12-én nyithatnak ki az olyan nem létfontosságú szolgáltatások, mint a fodrászatok, és újra működhetnek a könyvtárak is. Újra lehet menni állatkertbe, vidámparkba, uszodába, konditerembe.

Május 17-étől már beltéren is találkozhatnak az emberek hatosával (vagy két háztartás tagjai), és legkorábban ekkor oldják fel a kültéri találkozások korlátozását. Ezen a napon nyitnák ki a szállodákat is.

Ha minden jól megy, június 21-én nyithat a teljes gazdaság, és feloldhatnak minden egyéb korlátozást.

A brit kormány négy pontból álló kritériumrendszert állított össze, és mind a négy feltételnek a korlátozások enyhítését célzó minden további lépés előtt teljesülnie kell. Vagyis a zárlat feloldása akkor folytatódhat, ha

  • az oltási program sikeresen folytatódik,
  • ha a bizonyítékok azt mutatják, hogy a koronavírus elleni vakcinák csökkentik a kórházi kezelésre szorulók és a koronavírus okozta halálozások számát a beoltottak körében,
  • ha az aktuális fertőződési ráták nem fenyegetnek a kórházi kezelésre szoruló betegek számának olyan mértékű megugrásával, amely fenntarthatatlan nyomást gyakorolna az állami egészségügyi szolgálatra (NHS),
  • illetve ha nincs olyan új vírusvariáns, amely alapvető mértékben megváltoztatja a kockázatok megítélését.