Magyar Orvosi Kamara: elfogadhatatlan az ügyeletek alacsonyabb díjazása

POLITIKA
2021 február 23., 16:00

Elfogadhatatlan az orvosok számára az ügyeletnek a rendes munkaidőnél alacsonyabb díjazása, valamint az is, ha az ügyelet a pihenőnap miatt jövedelemvesztéssel jár, ezért levélben fordult a Magyar Orvosi Kamara elnöksége az országos kórházfőigazgatóhoz. Az MTI szerint Jenei Zoltánt arra kérték, hogy saját hatáskörben hozzon az orvosok számára megnyugtató, igazságos döntést mindkét kérdésben, mert ez sok orvos számára kulcskérdés az új szerződések aláírásánál. A kamara szerint az orvosok arról panaszkodtak, hogy

az új, egészségügyi szolgálati jogviszonyt megteremtő szerződéseknél a legnagyobb probléma az, hogy az ügyeletben, éjszaka, hétvégén és ünnepnapokon a munkahelyükön töltött idő alatt az orvosoknak kevesebb lesz az órabére, mint rendes munkaidőben. Ez a legtöbb helyen visszalépést is jelent, azaz a béremelés jövedelemnövelő hatását csökkenti, sőt van, ahol teljesen semmissé teszi.

Ha Jenei főigazgató nem talál a kérdéses ügyekre megoldást, akkor a kamarához eljutó hírek és megkeresések alapján a legtöbb helyen már elkészült márciusi beosztások ellehetetlenülnek, az alá nem írók, illetve az önként vállalt túlmunkát nem vállalók száma miatt a folyamatos betegellátás fog veszélybe kerülni.