Anyagfáradás okozhatta a hajtóműhibát, ami után méteres darabok potyogtak Denver elővárosára egy Boeingből

külföld
2021 február 24., 09:58

A hajtómű turbinalapátjainak anyagfáradása okozhatta a United Airlines Denverből Honoluluba tartó járatán a jobboldali hajtómű súlyos meghibásodását, mely után a gépről méretes, méteres darabok szakadtak le, és hullottak a Denverhez közeli alvóváros, Broomfield házaira. A hajtómű burkolatának egy két méter átmérőjű darabja például egy lakóház tornácára zuhant.

A United Airlines 327-es járata egy Boeing 777-200-as típusú gép jobboldali hajtóművének burkolata egy broomfieldi ház tornácára zuhant.
photo_camera A United Airlines 327-es járata egy Boeing 777-200-as típusú gép jobboldali hajtóművének burkolata egy broomfieldi ház tornácára zuhant. Fotó: Broomfieldi rendőrség - közkincs

Már az egykorú beszámolókban is megemlítették, hogy a szemtanúk lángokat láttak felcsapni a gép jobboldali hajtóművében. Az amerikai közelekdésbiztonsági hatóság, az NTSB nyomozói most arra jutottak, hogy a gép hajtóművében a turbinalapátok anyagfáradása konzisztens egy ilyen kimenettel.

A Boeing 777-200-as típusú gép 231 utassal és tíz fős személyzettel a fedélzetén a felszállás után nem sokkal már vészjelzést adott le, aztán vissza is fordult a denveri reptérre. A Boeing ajánlására a baleset másnapján világszerte a géptípus több tucatnyi példányát rendelték földre a vizsgálatok idejére.

Az előzetes jelentésből nem derül ki, hogy ez az anyagfáradás típushiba-e, összefügg-e a mostani eset azzal a két korábbi balesettel, amelyek okaként szintén a turbinalapátok anyagfáradását tárták fel a vizsgálatok. Az amerikai légügyi hatóság, az FAA mindenesetre hamarosan vészhelyzeti légi alkalmassági utasítást adhat ki, melyben részletes utasításokat adnak majd a turbinalapátok anyagfáradásának vizsgálatára. (Via The Guardian)