Dániában ezentúl csak a parlament hozzájárulásával hozhat járványügyi korlátozásokat a kormány

járvány
2021 február 24., 05:19
Mette Frederiksen dán miniszterelnök szerdán jelentheti be, hogy milyen változásokat terveznek a járványügyi szabályokban.
photo_camera Mette Frederiksen dán miniszterelnök szerdán jelentheti be, hogy milyen változásokat terveznek a járványügyi szabályokban. Fotó: PHILIP DAVALI/AFP

Nagyobb beleszólást adott magának a dán parlament az országban elrendelt járványügyi korlátozások ügyében. A kedden nagy többséggel elfogadott járványügyi törvény értelmében az egészségügyi miniszternek ezentúl a parlament hozzájárulását is meg kell szereznie új intézkedések bevezetéséhez. Bizonyos hatályban levő előírásokat viszont saját hatáskörben is visszavonhat vagy könnyíthet - magyarán a parlament a szigorítások láttamozását írta elő.

Márpedig előfordulhat, hogy a kormány szigorítani akarjon, Mette Frederiksen miniszterelnök várhatóan szerdán, vagyis ma jelenti be, hogy miben akar változtatni március elején a szabályokon.

A múlt pénteken például még a parlament hozzájárulása nélkül szigoríthatták az ellenőzrést a német határon, mert a határközeli német városban, Flensburgban egyre többen betegszenek meg a korábbinál jóval fertőzőbb brit mutációval.

Dániában keddig 209 ezer fertőzöttet regisztráltak, a halálos áldozatok száma pedig 2344 volt. (Via MTI)