Három börtönben is lázadás robbant ki Ecuadorban

külföld
2021 február 24., 05:30

62 halálos áldozata volt Peruban a börtönlázadásoknak. Az ország három börtönében is lázadás robbant ki héftő este, a perui kormány szerint ez bűnbandák összehangolt akciója volt. Lenin Moreno elnök a történtek után rendkívüli állapotot hirdetett a büntetés-végrehajtási (BV) intézetekben.

A cuencai börtön volt az egyik létesítmény, ahol hétfőn este lázadás robbant ki.
photo_camera A cuencai börtön volt az egyik létesítmény, ahol hétfőn este lázadás robbant ki. Fotó: Dario Ordonez/Anadolu Agency via AFP

Edmundo Moncayo BV-parancsnok szerint a lázadásokat két banda robbantotta ki, mert uralkodó szerepre törtek a rabok között. A hétfő este kirobbant lázadás előtt amúgy a rendőrség fegyverek után kutatott a börtönökben, a jelek szerint eredménytelenül. Kedden végül nyolcszáz rendőrt bevetve sikerült helyre állítani a rendet a három fegyintézetben.

A lázadás Guayas, Azuay és Cotopaxi tartományok börtöneiben tört ki, amelyekben az összes ecuadori rab 70 százaléka van bezárva. A közösségi médiára feltett felvételek tanúsága szerint a rabok nagyon kegyetlen módszerekkel gyilkolták egymást.

A kormány közölte, hogy a rendteremtésben több rendőr megsebesült, de számukat nem árulta el. Az adminisztratív dolgozóknak nem esett bántódásuk. (Via MTI)