Havi 40 ezerért tárolta egy magyar férfi zuglói lakásában a szerb drogkereskedő heroinját

bűnügy
2021 február 24., 07:47

A Fővárosi Főügyészség heroin-nagykereskedők ellen emelt vádat; egy kábítószerek nagykereskedelmét végző 67 éves szerb férfi, egy ebben tevékenyen közreműködő 66 éves magyar férfi, valamint egy 45 éves szintén magyar férfi ellen, aki a tőlük szerzett kábítószert eladta.

A vádirat lényege szerint a szerb férfi legkésőbb 2017 nyarától 2019. március 12-ei elfogásáig kábítószerek, elsősorban heroin nagykereskedelmével foglalkozott Budapest területén.

A szerb vádlott a kábítószereket társa, a 66 éves magyar férfi XIV. kerületi lakásán tárolta, amiért cserébe havonta 40 000 Ft-ot - a vádbeli időszakban összesen legalább 760 000 forintot - fizetett neki.

A szerb férfi ebben a lakásban készítette elő a kábítószereket az értékesítésre. A heroint adalékanyaggal felhígította, majd kisebb, tojás vagy henger formájú tömbökbe adagolta, amelyekből alkalmanként egy-egy darabot értékesített a kábítószer-viszonteladással foglalkozó vásárlói, köztük harmadik vádlott-társuk, a 45 éves magyar férfi részére. A magyar férfi legalább 10-14 naponta vásárolt heroint a szerb férfitól a fentiek szerinti kiszerelésben. Ezután a megszerzett heroin egy részét tovább hígította, egy részét ő maga elfogyasztotta, a többit pedig eladta.

A szerb vádlott a bűnös ügyleteket eleinte közvetlenül egyeztette a viszont-eladókkal, majd maga intézte a szállítást, átadás-átvételeket is, később azonban mindezzel – elsősorban azért, hogy saját tevékenységét leplezze – magyar társát bízta meg, azzal, hogy az utasításokat továbbra is ő adta.

A magyar viszonteladó vádlott 2019. március 11-én telefonon megkereste a másik két vádlottat azzal, hogy újabb heroin adagot szeretne vásárolni. Abban állapodtak meg, hogy a kábítószer leszállítására másnap, késő délután kerül sor, amikor a szerb férfi is jelen volt. Ennek megfelelően a kábítószer átadására 2019. március 12-én, előre egyeztetett helyszínen, egy III. kerületi parkolóban került sor; a megközelítően 200 gramm heroin vételáraként a magyar férfi 1,2 millió forint készpénzt adott át.

Miután kiszálltak a kocsiból, a vádlottakat a rendőrök elfogták. A zuglói lakásból részben egy-, részben fél kilogrammos kiszerelésekben, összesen több kilogramm heroin-tartalmú anyagot, illetve annak hígítására használt adalékanyagot, valamint nagy tisztaságú kokaint foglaltak le.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt emelt vádat a Fővárosi Törvényszéken, a jelenleg bűnügyi felügyelet alatt álló vádlottakkal szemben végrehajtandó fegyházbüntetés kiszabását indítványozva.