Obama gyerekként betörte egy osztálytársa orrát, miután az rasszista módon gyalázta őt

rasszizmus
2021 február 25., 17:36

Barack Obama a Bruce Springsteennel közös, Renegades nevű új podcastjában idézett fel egy esetet, amikor nem tudta türtőztetni magát és nekiment egy haverjának. Az American Skin című epizódban az Egyesült Államokban élő különböző népcsoportok és a faji kérdések volt a téma.

photo_camera Ne húzz ujjat Obamával. Fotó: SCOTT OLSON/AFP

Az exelnök elmesélte, hogy egyszer egy osztálytársával, akivel iskolában együtt kosarazott és a barátjának tartott, vitatkozni kezdtek az öltözőben, és a fiú a „coon” szót vágta Obama fejéhez. Ez az egyik legsúlyosabb rasszista szitokszó, ami a lusta, buta, ijedős, hasznavehetetlen afroamerikai sztereotípiáján alapul. (Bővebb magyarázat róla a Jim Crow Museum oldalán.) Ekkor Obama behúzott egyet a srácnak, akinek eltört és vérezni kezdett az orra. „Jól tetted” - így Springsteen.

„Ez egy olyan dolog, hogy valószínűleg nem is tudta, mit jelent az a szó - de azt tudta, hogy megsért vele, ha kimondja. Közöltem vele, hogy soha többé ne merjen így nevezni” - mesélte Obama.

Szerinte a rasszista gyalázkodás oka az, hogy egyesek ezáltal akarják éreztetni a felsőbbrendűségüket, és ha ez intézményesül, az vezet a tőlük eltérő népcsoportok, etnikumok dehumanizálásához és kihasználásához. (The Hill)