Szexuális zaklatás vádja miatt lemondott Kanada új vezérkari főnöke

külföld
2021 február 25., 21:14

Egy hónappal beiktatása után benyújtotta lemondását Art McDonald tengernagy, Kanadai vezérkari főnöke, miután a védelmi minisztérium közölte, hogy vizsgálatot indítottak ellene helytelen szexuális magatartás vádja miatt.

Harjit Sajjan kanadai védelmi miniszter egy közleményben megerősítette, hogy a tengernagyot a hadsereg nyomozói kikérdezték, McDonald pedig önként mondott le. Sajjan jelezte, hogy komolyan veszik az ügyet és határozott döntéseket hoznak az ilyen jellegű vádakat illetően, rangtól függetlenül.

A CBC kanadai közszolgálati műsorszolgáltató szerint a McDonald ellen felhozott vádak egy 2010-ben, a HMCS Montreal nevű hadihajón egy tengerészgyalogosnővel szemben elkövetett incidensre vonatkoznak. McDonald kapitány, a nő pedig a beosztottja volt.

A kép illusztráció.
photo_camera A kép illusztráció. Fotó: DAVE CHAN/AFP

Ez a második alkalom kicsivel több mint egy hónapon belül, hogy a kanadai vezérkari főnököt szexuális természetű vádak miatt le kellett váltani. McDonald elődje, Jonathan Vance azt követően mondott le, hogy azzal vádolták meg: szexuális kapcsolatot folytat egy beosztottjával. A magát ártatlannak valló Vance esetében azt a híresztelést is vizsgálják, hogy szexuális jellegű e-maileket küldött egy másik nőnek. (MTI)