A Netflix alkalmazza a legtöbb női rendezőt egy kutatás szerint

A Netflixnél a legtöbb a női rendező a konkurensekhez képest, de lemaradt a latin-amerikai és ázsiai származású, főszerepeket játszó színészek arányában, állapította meg egy pénteken megjelent tanulmány.

A világ legnagyobb streamingcége felkérte a Dél-Kaliforniai Egyetem (USC) kutatóit, hogy mérjék fel, milyen arányban képviseltetik magukat a különböző társadalmi csoportok az angol nyelvű Netflix-műsorok szerepeiben és készítői között.

„A jelentésből kiderül, hogy a Netflix évről évre jobban képviseli a társadalmi csoportokat, de még nagy út áll előtte” - mondta el a Reutersnak Ted Sarandos, az SCU Annenberg társadalmi csoportok képviseletét kutató intézet társigazgatója.

A kutatók 126 élőszereplős filmet és 180 forgatókönyvön alapuló, élőszereplős tévéműsort vizsgáltak meg, amelyek 2018-ban és 2019-ben jelentek meg a Netflixen.

Megállapították, hogy a vizsgált alkotások filmproducerei, forgatókönyvírói és rendezői között nagyobb arányban találhatók nők, mint más szolgáltatók esetében. 

Azt találták, hogy a kétéves időszakban a Netflix-filmek 23 százalékát rendezte nő, ami több mint háromszorosa a a legnagyobb bevételű filmek 7,6 százalékos arányánál.Színes bőrű nők rendezték a Neflix-filmek 6,2 százalékát, máshol ez az arány 2,2 volt.

A tanulmány nem vetette össze a Netflix-filmeket az összes nagyobb filmes produkcióval vagy a más streamingszolgáltatóknál megjelent filmekkel.

A nők "kulisszák mögötti" nagy arányának köszönhetően több nő és lány jelent meg a képernyőn főszerepekben is, mondta el egy online interjúban a kutatóintézet vezetője, Stacy L. Smith.

A főszerepek egyenlő arányban oszlottak meg nők és férfiak között a Netflix filmjeiben és tévéműsoraiban a kutatók szerint. A fekete színészek főszerepeinek aránya meghaladta az Egyesült Államok lakosságában képviselt arányukat. Más társadalmi csoportok közül a latin-amerikai származásúak aránya négy százalék volt a film-, és 1,7 százalék a tévéműsor főszerepekben, ami alacsonyabb, mint 12 százalékos arányuk az amerikai társadalomban.

Ázsiai származású színészek 1,7 százalékban játszottak főszerepeket Netflix-sorozatokban, lakosságarányuk 7 százalék. 2018-ról 2019-re a 22 mért kategóriából 19-ben javult a csoportok netflixes reprezentációja. (MTI)