A rendőrség elutasította a feljelentést Orbán Viktor ellen, mert nem temetésen, hanem templomi búcsúztatáson vett részt 250 ember társaságában

POLITIKA
2021 február 26., 06:26

A hét elején mi is írtunk arról, hogy feljelentést tettek a rendőrségen Orbán Viktor és ismeretlen társai ellen kétrendbeli, a veszélyhelyzet idején a második ütemű védelmi intézkedések megszegése miatt.

A feljelentők azt sérelmezték, hogy a miniszterelnök január 30-án, Miskolcon társaival részt vett Kriza Ákos, a város korábbi polgármestere temetésén. A feljelentéshez videót is csatolt, melyen a leírás szerint látszik, hogy a búcsún jóval több mint 50 ember vett részt, ezzel pedig szabályt sértettek. A veszélyhelyzet idejére hozott intézkedés értelmében ugyanis maximum 50 fő vehet részt temetésen.

A feljelentést ugyanakkor rendkívül gyorsan utasította el a rendőrség: a Népszava cikke szerint a Magyar Nemzet kormánylap már a feljelentésről szóló hírek megjelenésének másnapján arról írt, hogy a rendőrség visszautasította a beadványt. A lap olyan gyorsan reagált a hírre, hogy még a címzettek sem értesültek ekkor a hatósági döntésről.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), Miskolc korábbi (2010-2019.) polgármesterének unitárius szertartás szerint tartott búcsúztatásán a miskolci Hunyadi utcai evangélikus templomban 2021. január 30-án
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), Miskolc korábbi (2010-2019.) polgármesterének unitárius szertartás szerint tartott búcsúztatásán a miskolci Hunyadi utcai evangélikus templomban 2021. január 30-án Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Az elutasítás oka amúgy az volt, hogy az esemény, amin 250 ember vett részt, nem a temetés, hanem a templomi búcsúztatás volt, és azon akárhány ember jelen lehet. A miskolci templomban mintegy 250 ember jött össze, és Sándor Frigyes evangélikus esperes a Népszavának elmondta, hogy a tömeges részvétel nem jelentett fertőzésveszélyt, mert az 1500 férőhelyes templomban akár kétszer ennyi ember is elfért volna úgy, hogy közben figyelnek a távolságtartásra.

„A miniszterelnöki beszédet nem számítva mindenki maszkot viselt, a padsorok között üres helyet hagytunk, a bejáratnál pedig kézfertőtlenítőt helyeztünk ki” – mondta el a lapnak az esperes. Szerinte amúgy a gondot inkább az jelenti, hogy a fenti számnál általában jóval kevesebben látogatják az istentiszteleteket.

A feljelentést ketten tették, egyikük a miskolci Heffner Attila, aki elmondása szerint nem kapott még hivatalos választ a rendőrségtől, hiába írt az elutasításról a Magyar Nemzet. A táltosként tevékenykedő Heffnert az dühíti, hogy ő nem tarthat szakrális szertartást a Pilisben, mert az a járvány idején tilos, de egy templomban tömegek zsúfolódhatnak össze egy istentiszteleten. Szerinte Orbán rossz példát mutatott, és bocsánatot kéne kérnie a felelőtlensége miatt.

A lap kérdésére Miskolci Rendőr-főkapitányság kérdésünkre jelezte: a 484/2020. (XI. 10.) kormányrendelet értelmében vallási közösségek szertartása – a házasságkötés, valamint a temetés kivételével – nem számít államilag meghatározott rendezvénynek. Azaz a vallási közösség dönt arról, hány embert hívnak meg egy búcsúztató istentiszteletre, a miskolci esetben pedig „a résztvevők számszerű korlátozás nélkül megjelenhettek”.

A temetés maga több kilométerre volt a templomtól, és a rendőrség az ott készült felvételek alapján arra jutott, hogy ott betartották az 50 fős létszámot.

A lap kereste a történtekkel kapcsolatban Havasi Bertalant, Orbán Viktor sajtófőnökét is, de nem kaptak választ.