Koronavírus-számok Magyarországon 11/26/2021
Elhunytak + 162 Σ 33 866
Kórházban + 55 Σ 6 913
Fertőzöttek + 11 871 Σ 1 068 888
Tesztek + 49 296 Σ 8 298 820
Oltottak + 15 282 Σ 6 087 474
A legújabb trendek

Karácsony Gergely szerint a következő 2-3 hét pokolian nehéz lesz

február 26., péntek 17:20

Karácsony Gergely szerint a főváros nem teljesít rosszul a járványkezelésben, de a kormánnyal való együttműködés fájóan hiányzik. Erről beszélt a főpolgármester a Covid 2021 ellenzéki vizsgálóbizottság ülésén pénteken.

Karácsony elmondta, hogy a Google által készített mobilitási jelentések vizsgálata alapján az látszik, hogy Budapesten az országos átlagnál nagyobb mértékben csökkent a személyes találkozások száma, továbbá a Budapesti Közlekedési Központ ellenőrzése alapján 96-99 százalékos volt a maszkviselés a fővárosi tömegközlekedési járműveken, valamint a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság munkatársainak átlagosan napi negyven alkalommal kellett kiadniuk figyelmeztetést a maszkviselés szabályainak megsértése miatt.

A koronavírus 100 ezer lakosra vetített halálozási adatairól szólva elmondta, Budapest az országos átlag alatt szenvedett el ilyen típusú veszteségéket. A relatíve jó számok döntő részben az egészségügyi ellátórendszer hozzáférhetőségével magyarázhatók.

Karácsony Gergely szerint fel kell készülni arra, hogy a járvány harmadik hulláma előtt áll az ország, és az adatokból azt látszik, hogy az elkövetkező két-három hét valóban „pokolian nehéz lesz”.A főpolgármester az ülésen azt is mondta, ha Orbán Viktor miniszterelnök szavait követik, hogy a megmentett életek számában mérik a védekezés eredményességét, akkor „ez a védekezés sajnos megbukott”.

A főpolgármester hangsúlyozta azt is, hogy partnerség, együttműködés és bizalom lenne szükséges egy hatékony védekezéshez. De ez „ma fájóan hiányzik” az önkormányzatok és a kormány kapcsolatrendszeréből.

A főpolgármester az idősotthonokról szólva elmondta, az ilyen, fővárosi fenntartású intézményekben elhunytak száma messze az országos átlag alatt van. Ez azért lehetett így, mert a fővárosi önkormányzat "a nyarat nem átaludta", hanem jelentős pluszforrás biztosításával nagyon szigorú járványügyi protokollt vezetett be.

A főpolgármester beszélt arról is, hogy a járvány és a válság jelentette problémákat úgy kellene orvosolniuk, hogy a kormány segítségére nem számíthatnak, sőt a kormány az önkormányzatok ellen küzd az egyik kezével, és felhasználja az alkalmat arra, hogy "megrövidítsék" az önkormányzatokat.

Karácsony Gergely beszámolt arról, hogy a koronavírus-járvány tavaly 52 milliárd forint bevételkiesést jelentett a fővárosnak, elsősorban a közösségi közlekedés jegybevételének drámai mértékű visszaesése, valamint a kulturális és turisztikai bevételek kiesése miatt. A gazdasági szociális válság mínusz 31 milliárd forintot, a kormányzati megszorítások mínusz 15,8 milliárd forintot tesznek ki. Mindez a tavalyi évben mínusz 94,7 milliárdot jelent.

„A tavalyi év működésben elvitt négy Lánchíd-felújításnyi pénzt” - fogalmazott Karácsony Gergely, hozzátéve, hogy nem biztos, hogy a fővárosi önkormányzat meg tudja őrizni a pénzügyi működőképességét az év végéig.A főpolgármester azt mondta: ha 2022-ben nem változik meg a kormány hozzáállása, vagy maga a kormány, akkor ez a város csődbe megy majd. Szerinte ez még mindig jobb, mint ha betöltenék azt a nekik szánt szerepet, hogy ők a megszorítók és miattuk van tömeg a buszokon a járvány közepén. (MTI)