Koronavírus-számok Magyarországon 04.22.
Elhunytak + 214 Σ 26 001
Kórházban - 590 Σ 7 507
Fertőzöttek + 3 607 Σ 760 967
Tesztek + 26 406 Σ 5 205 923
Oltottak + 55 854 Σ 3 419 450

Karácsony Gergely szerint a következő 2-3 hét pokolian nehéz lesz

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Karácsony Gergely szerint a főváros nem teljesít rosszul a járványkezelésben, de a kormánnyal való együttműködés fájóan hiányzik. Erről beszélt a főpolgármester a Covid 2021 ellenzéki vizsgálóbizottság ülésén pénteken.

Karácsony elmondta, hogy a Google által készített mobilitási jelentések vizsgálata alapján az látszik, hogy Budapesten az országos átlagnál nagyobb mértékben csökkent a személyes találkozások száma, továbbá a Budapesti Közlekedési Központ ellenőrzése alapján 96-99 százalékos volt a maszkviselés a fővárosi tömegközlekedési járműveken, valamint a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság munkatársainak átlagosan napi negyven alkalommal kellett kiadniuk figyelmeztetést a maszkviselés szabályainak megsértése miatt.

A koronavírus 100 ezer lakosra vetített halálozási adatairól szólva elmondta, Budapest az országos átlag alatt szenvedett el ilyen típusú veszteségéket. A relatíve jó számok döntő részben az egészségügyi ellátórendszer hozzáférhetőségével magyarázhatók. 

Karácsony Gergely szerint fel kell készülni arra, hogy a járvány harmadik hulláma előtt áll az ország, és az adatokból azt látszik, hogy az elkövetkező két-három hét valóban „pokolian nehéz lesz”.A főpolgármester az ülésen azt is mondta, ha Orbán Viktor miniszterelnök szavait követik, hogy a megmentett életek számában mérik a védekezés eredményességét, akkor „ez a védekezés sajnos megbukott”.

A főpolgármester hangsúlyozta azt is, hogy partnerség, együttműködés és bizalom lenne szükséges egy hatékony védekezéshez. De ez „ma fájóan hiányzik” az önkormányzatok és a kormány kapcsolatrendszeréből.

A főpolgármester az idősotthonokról szólva elmondta, az ilyen, fővárosi fenntartású intézményekben elhunytak száma messze az országos átlag alatt van. Ez azért lehetett így, mert a fővárosi önkormányzat "a nyarat nem átaludta", hanem jelentős pluszforrás biztosításával nagyon szigorú járványügyi protokollt vezetett be.

A főpolgármester beszélt arról is, hogy a járvány és a válság jelentette problémákat úgy kellene orvosolniuk, hogy a kormány segítségére nem számíthatnak, sőt a kormány az önkormányzatok ellen küzd az egyik kezével, és felhasználja az alkalmat arra, hogy "megrövidítsék" az önkormányzatokat.

Karácsony Gergely beszámolt arról, hogy a koronavírus-járvány tavaly 52 milliárd forint bevételkiesést jelentett a fővárosnak, elsősorban a közösségi közlekedés jegybevételének drámai mértékű visszaesése, valamint a kulturális és turisztikai bevételek kiesése miatt. A gazdasági szociális válság mínusz 31 milliárd forintot, a kormányzati megszorítások mínusz 15,8 milliárd forintot tesznek ki. Mindez a tavalyi évben mínusz 94,7 milliárdot jelent.

„A tavalyi év működésben elvitt négy Lánchíd-felújításnyi pénzt” - fogalmazott Karácsony Gergely, hozzátéve, hogy nem biztos, hogy a fővárosi önkormányzat meg tudja őrizni a pénzügyi működőképességét az év végéig.A főpolgármester azt mondta: ha 2022-ben nem változik meg a kormány hozzáállása, vagy maga a kormány, akkor ez a város csődbe megy majd. Szerinte ez még mindig jobb, mint ha betöltenék azt a nekik szánt szerepet, hogy ők a megszorítók és miattuk van tömeg a buszokon a járvány közepén. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.