Magyar magánlaborban mutatták ki, hogy nálunk is megjelent a vírus jóval ellenállóbb dél-afrikai mutációja

hirdetés
2021 február 26., 11:28
ad

Sajnos bekövetkezett, amitől tartani lehetett: a járvány harmadik hullámát okozó brit típusú koronavírus-variáns mellett már bizonyítottan jelen van hazánkban a dél-afrikai mutáció is. Ez az a variáns, ami jóval ellenállóbb a védőoltásokkal szemben.

A dél-afrikai mutációt a Neumann Labsben azonosították, a magyar diagnosztikai cég nemrégiben bevezetett PCR vizsgálatával, amely képes kimutatni a koronavírus újonnan megjelent variánsait.

Arról lehetett már tudni, hogy a korábbinál jóval fertőzőbb brit mutáció jelen van Magyarországon, ez okozhatja a fertőzések számának a felfutását. Az utóbbi hetekben a Neumann Labsnál a pozitív tesztek 90 százalékában mutatták ki a brit mutációt, de dél-afrikai vagy brazil variánst nem találtak. Egészen mostanáig.

„A dél-afrikai mutáns jelenlétét több uniós tagállamban is kimutatták, így például Franciaországban, vagy Ausztriában, nálunk azonban eddig nem azonosítottak ilyen esetet. Az általunk bevezetett új, kombinált PCR teszttel azonban sikerült azonosítani a mutációt, amit a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei is megerősítettek” – hívta fel a figyelmet Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője.

A labor szerint ugyan egyelőre egyetlen személy esetében bizonyítható a dél-afrikai koronavírus-variáns, de feltételezhető, hogy már ez a mutáció is több embert megfertőzött hazánkban.

A Neumann Labs magyar tulajdonú diagnosztikai laboratórium a koronavírus tavaly tavaszi hazai kirobbanása óta kínál PCR koronavírus-vizsgálatot. A labor eddig 100 ezer feletti tesztet végzett el ez elmúlt hónapok során, melyek 16 százaléka mutatott ki koronavírus-fertőzést.