Padlót fogtak az albérletárak, a bérleti díjak csökkenése megállt

ingatlan
2021 február 26., 8:17

Az idei évben padlót fogtak az albérletárak, és egyelőre megállt a bérleti díjak csökkenése. Igaz, ebbe a felsőoktatási keresztféléves képzések elindulása is besegíthetett, olvasható a KSH-ingatlan.com lakbérindex 2021. januári kiadásáról szóló elemzésben.

Bár éves szinten még bő 10 százalékkal csökkent a januári KSH-ingatlan.com lakbérindex, havi szinten már alig változtak a bérleti díjak, vagyis elérhették a mélypontot. A februári adatok szerint is éves szinten 20 százalékkal 130 ezer forintra csökkent a kiadásra kínált budapesti lakások és házak bérleti díja, januárhoz képest azonban nem történt változás, ezek a számok is arra utalnak, hogy a fővárosban megállt az áresés.

A Budapesten kívüli albérletpiaci kínálatot nézve pedig az látszik, vannak megyeszékhelyek – például Szombathely és Kecskemét – ahol januárhoz képest pedig nőttek a bérleti díjak.

A felsőoktatási keresztféléves képzések indulása miatt a január-februári időszak hagyományosan az év erősebb hónapjai közé tartozik az albérletpiacon. Emiatt nem tudni biztosan, hogy tartósak-e az idei változások, vagy csak átmenetileg állt le a bérleti díjak csökkenése.

A KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint januárban a bérleti díjak országos átlagban 12,7 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, havi szinten – vagyis a decemberhez – képest azonban 0,1 százalékkal emelkedtek, ami lényegében stagnálásnak felel meg. A januári adatokból kiderül továbbá, hogy az egy hónappal korábbihoz viszonyítva Pest megyében, a közép-, dél- és nyugat-dunántúli régióban 0,9-2,5 százalékkal nőttek az albérletdíjak.