Post-Covid szakambulanciákat hoz létre a Debreceni Egyetem Klinikai Központja

járvány
2021 február 26., 16:26

Az országban egyedülálló módon Post-Covid Szakambulancia Hálózatot hoz létre Debreceni Egyetem Klinikai Központ, hogy ott kezeljék a koronavíruson átesetteket, akik sokszor még hónapokig küzdenek a tünetekkel.

„Kiemelten fontos feladatunknak tekintjük a koronavírus-fertőzésen átesett betegek utógondozását is. Úttörő kezdeményezésként Klinikai Központunkban számos szakma részvételével egy interdiszciplináris ellátási formát, úgynevezett post-Covid Szakambulancia Hálózatot indítunk el, melynek köszönhetően a debreceni és a térségi betegek számára új lehetőségek nyílnak meg a gyógyulásra” – írja Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ (DEKK) elnöke az intézmény közleményében.

A szakambulanciákon márciustól várják a betegeket, ahol dolgozni fog: infektológus, gyermekgyógyász, kardiológus, tüdőgyógyász, reumatológus, neurológus, pszichiáter és szakpszichológusok.

A klinikai központ nemzetközi szakirodalmak alapján egy útmutatót és egy kérdőívet is összerakott a fertőzés után megjelenő panaszokról, amit elküldenek majd a Hajdú-Bihar megyében dolgozó háziorvosoknak.

„A beutaló és a kérdőívek kitöltését követően, a háziorvos a vezető panaszok alapján utalhatja a beteget a megfelelő szakambulanciára. Az első vizsgálatra történő bejelentkezés Covid–19-fertőzés lezajlása után legalább 3, de nem több mint 6 hónappal történhet. Az első vizsgálatot követően a beteget egy második ellenőrző vizitre 6–12 hónap múlva visszahívják” – mondta Papp Mária, a DEKK alelnöke. (via hvg.hu)